Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Всеки асансьор у нас ще бъде оборудван с телефон до края на годината

До края на годината всички асансьори у нас трябва да бъдат оборудвани с телефон. Изискването е задължително, а разходите за това ще поемат собствениците на апартаменти, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

Телефонът в кабината е необходимост, за да може при инцидент да позвъним на фирмата или техника, който поддържа асансьора. Устройството струва около 250-300 лева. Монтира се в кабината и работи на принципа на мобилния телефон. Което означава, че периодично трябва да се купува и сим-карта.

Проблемът идва от това, че на много места хората не могат да се разберат по най-важния въпрос – парите. Едно такова устройство със сигурност ще бръкне дълбоко в бюджета на етажната собственост, а за да се закупи – всички трябва да са съгласни.

В 22-етажен блок в столичния квартал „Младост“ придвижването без двата асансьора е немислимо. Въпреки това не всеки от всички 156 апартамента плаща. „Няколко семейства, десетина на брой. С тях имаме наистина проблеми. Ние имаме такса от 2 лева – най-ниската вероятно в София. Повечето го правят на инат, от нежелание”, обяснява домоуправителят Мария Боева.

У нас има 120 000 асансьора. 90 000 са на възраст над 2 десетилетия. Дори и да се поддържат изрядно, тези съоръжения крият рискове.

„Единствената държава в развиващия се свят, в която хората се страхуват от асансьори, е България”, обяснява Николай Маринков от Българската асансьорна асоциация.

И въпреки, че всеки от нас има мобилен телефон в джоба, понякога той може да се окаже без обхват или без заредена батерия.

„Случва се и да излезеш без телефон и точно тогава да заседнеш в асансьора. Смятам, че затова собствениците на сградите ще го направят”, коментира Георги Съев от Националната асоциация на домоуправителите.

В противен случай асансьорът ще бъде спрян. Цената на задължителния телефон в кабината е около 200 лева.

„Получихме информация за нерегламентирано завишаване на тези цени. Затова сезирахме Комисията за защита на потребителите да проверят има ли такова нещо”, коментира Александър Манолев от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

А от асансьорната асоциация са направили проста сметка за всеки, който държи на безопасността.

„За 10 лева на семейство на месец в рамките на 5 години всеки един асансьор може да се бъде нов, модерен и сигурен”, добави Александър Манолев.

Телефонът в кабината е само част от всички изисквания, добавени в законодателството преди 2 години. Още едно от тях е в шахтата на всеки асансьор да се монтира предпазен щит при евентуално пропадане. Срокът това да се случи в жилищните сгради е по-дълъг – до 2023 година.

Вижте още

Сезонът на огревното дърво: Излишък на пазара, намалено търсене

За теглене от банкомат по морето- комисионна от 110 лв.

viktoria

МВР: Водачите да пререгистрират колата си до два месеца след покупката

ivan

Напишете коментар