Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Томислав Дончев: Договорихме 30 на сто от средствата от новия програмен период

Вече са договорени 30 на сто от цялата финансова рамка от новия програмен период 2014-2020 г., а плащанията са 4 на сто, съобщи вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в курорта „Албена“.

По думите му договорените и платени суми са три пъти повече в сравнение със същия референтен период на 2007 – 2013 г. Това според него е резултат на колективни усили, на силната инерция от стария програмен период и натрупания опит. Вицепремиерът посочи, че последните отчетни данни за стария програмен период, сочат среден темп на усвояване 98,5 процента.

От цялата платена сума през новия програмен период има 754 договора с общините. Плащанията за проекти на местните власти са  473 млн. лева, което е две трети от всички плащания.

Томислав Дончев изрази тревога от значимите разлики в стойностите на проектите на различните общини. „Очертава се един кръг от общини, които започнаха предишния програмен период рано, агресивно, успяха да привлекат много пари. И като абсолютна стойност, и като глава от населението. В същото време имаме български общини с много малко на стойност проекти. Най-лошото е, че тези, които са в дъното на класацията, и като абсолютна стойност, и на глава от населението, са с абсолютно ниски показатели“, каза той и посочи, че един от фокусите на усилията сега е тази ситуация да не се повтаря.

Вижте още

Бизнесът подава декларации за такса смет до 30 ноември

ivan

Спестили сме 53 млрд. лв. в банки

ivan

Ще сменяме водомерите само с такива с дистанционно отчитане

ivan

Напишете коментар