Invest Build Media
Туризъм и Екология

Този зимен сезон в България се очакват над 1,7 милиона чуждестранни туристи

Туристическият сезон в България през този зимен период обещава да бъде изключително успешен, обхващайки не само ски почивките и заснежените планини, но и балнео, спа и уелнес отдих, както и посещения при близки, роднини и приятели, свързани с предстоящите празници от църковния календар, културния и бизнес туризъм. Интересът към България като туристическа дестинация се засилва още повече, тъй като страната е домакин на различни състезания, включително и за световната купа по ски спортове.

Прогнозите за зимния сезон включват и очакване за увеличение на броя на чуждестранните туристи, посещаващи България, в сравнение с предходните години. Прогнозите сочат, че този брой ще превиши 1,7 милиона, докато българите сами също ще направят около 3,5 милиона пътувания в страната през зимния период. Директорът на Института за анализи и оценки в туризма, Румен Драганов, подчертава, че военните конфликти няма да оказват съществено въздействие върху общата рамка на туризма, тъй като се очаква ръстът да бъде около 5% през 2024 г.

Относно произхода на чуждестранните туристи, очаква се най-голям брой посетители да бъдат от страните-членки на Европейския съюз, със съответно 62% от общия брой гости. Важни пазари като Великобритания и Турция също се явяват като значителни източници на туристи за България. Интересно е, че туристите от Израел също се очаква да представляват значителна част от посетителите през зимния сезон, предимно поради статуса на страната като спокойна дестинация за отдих. Според Драганов, пазарът от Великобритания се движи с ръст, а този от Турция може да се увеличи, след като ЕС въведе електронни визи, улеснявайки по този начин пътуванията.

Относно българските туристи, очаква се те да направят над 3,5 милиона пътувания в страната през този зимен сезон. Най-интензивните почивки ще бъдат уикендите в страната, посещенията при близки и роднини, отдихът в балнео, спа и ски курортите. Празниците като Коледа и Нова година, църковните празници и именни дни ще предизвикат пикови моменти в туристическия трафик, с очакване за близо 580,000 пътувания само през двата зимни празника, от които 410,000 ще бъдат в страната.

Според прогнозни изчисления, зимната почивка по време на двата зимни празника в България може да излезе на средно между 350 и 370 лева. Най-търсени са тридневните пакети, които включват и цена за храна. В чужбина, разходите за празничните радости се очаква да са средно около 470 – 500 лева.

Този сезон, подчертава експертът Румен Драганов, ще видим как цените могат да варират от по-ниските, под 100 лева на ден, до „изненадващите“, които дори могат да надминат тези от миналата година. Например, във Велинград цените за луксозни вили или апартаменти могат да достигнат около 4000 лева на ден, въпреки че той припомня, че тези цифри зависят от броя настанени гости.

Хитове за зимна почивка продължават да бъдат къщи за гости, малки семейни хотели и вили, които са били популярни и предходната година. Тенденцията е българите да запазят интерес към зимни почивки, които включват спа и балнео процедури.

Интересно развитие се наблюдава в предпочитанията към почивки на море, особено в курорти с минерални извори. Курортът „Св. св. Константин и Елена“ е пример за този тренд, превръщайки се в целогодишна дестинация с изключителна балнео и спа база. Поморие, Казанлък, Сапарева баня, Сандански също са в списъка на предпочитанията за туристи, които търсят зимни релаксиращи почивки.

Експертът Румен Драганов споделя, че България има благоприятни условия за туризъм през зимата и подчертава активността на Българския съюз по балнеология и СПА. Значителна част от този успех се дължи на споразуменията със здравните каси на Австрия и Германия, позволяващи на туристи от тези страни да посещават България през цялата година за специализирани туристически услуги и зимен отдих.

Въпреки добрите очаквания за зимния туристически сезон, Румен Драганов посочва, че има несъгласуваност и недоразумение по отношение на националната реклама в туризма. Според него, средствата, предназначени за този вид реклама, не отчитат инвестициите на туристическите предприятия в сектора, което създава дисбаланс в финансирането на рекламните усилия.

Експертът предлага създаването на Национална туристическа организация към Министерския съвет със статут на самостоятелна агенция. Тази организация би трябвало да се занимава не само с туристическата реклама, но и с инвестициите в различни сфери като селското стопанство, индустрията и образованието. Драганов предлага, че средствата за рекламата трябва да бъдат равномерно разпределени между държавата и бизнеса, за да се постигне по-ефективна и целенасочена рекламна кампания.

Вижте още

Мечът и пръстенът на хан Кубрат ще гостуват в София от 24 май до 30 юни

ivan

Министър Ангелкова отчита рекорден ръст в туризма у нас

admin

БСП видя нередности в процедурите за отдаване на концесии на плажове

admin

Напишете коментар