Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Западната порта на Сердика ще бъде превърната в археологически парк

На 11.10.2016 г., в сградата на Регионален музей за история на София се проведе встъпителна пресконференция в рамките на проект „Античната история на София, културно – историческо наследство достъпно за всички” по мярка 1 – „ Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство” на Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства” финансиран от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014  ФМ на ЕИП).

В присъствието на д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“, д-р Надежда Кирова- Йовчева –ръководител на проекта, представители на Министерство на културата и Централното координационно звено към Министерски съвет бяха представени основните цели на проекта, именно възстановяване и опазване на културно-историческото наследство на града.

Ръководителят на проекта- д-р Надежда Кирова- Йовчева направи детайлна презентация на основните дейности на проекта: реставрация, консервация и благоустрояване на обектите „Западна порта“ и „Триъгълна кула на Сердика“ и антисеизмично укрепване на Базиликата „Св. София”

„След приключване на дейностите по проекта „Западната порта” ще бъде превърната в археологически парк на открито, където ще могат да се организират концерти и театрални постановки, а в „Триъгълната кула на Сердика“ се предвижда да бъдат организирани различни културни и конгресни мероприятия”, обясни тя.

Проектът е на стойност 1,5 млн. лева, бенефициент е Столична община, а крайният срок за приключването му е 30 април 2017 г.

zapadna-porta-serdica-02

zapadna-porta-serdica-03

Вижте още

10+ идеи за „направи си сам“ барбекю

leni

Стартира архитектурен конкурс, посветен на Пловдив

admin

Български архитекти превръщат адвокатските кантори в шедьоври

Напишете коментар