Invest Build Media
Туризъм и Екология

Подаръци за управници показват в изложба от утре в София

Регионален исторически музей – София представя изложбата „Подаръкът“. Тя включва широк спектър от експонати от няколко епохи, обединени от акта на дарението. Официално временната изложба ще бъде открита на 19 октомври 2016 г., 18:00 ч. в музея на пл. „Бански“ 1.

Изложбата „Подаръкът“ е проект на Регионален исторически музей – София. В нея се представят експонати от периода на Средновековието, Възраждането, Новата и Съвременната българска история. Предметите са разнородни, но обединени от важен признак – актът на дарението.

Голяма част от експонираните предмети се показват за първи път. Най-ранни са тези от Средновековието и Възраждането: копие на Витошката грамота, издадена от цар Иван Шишман на Драгалевския манастир „Света Богородица Витошка“, ферман (1876 г.) с разрешение за строителство на християнски храм и др.

Периодът след Освобождението на България (1878 г.) е представен посредством: книга с обков и украса в знак на почит към участвалите в Руско-турската война, модел на локомотив за сватбата на цар Борис III с Йоанна Савойска, инсигнии на властта за престолонаследника Симеон княз Търновски и др.

Предметите от Най-ново време (след 1944 г.) са свързани с международните връзки на България на национално и местно ниво. Могат да се видят подаръци на Тодор Живков от различни делегации. Изложена е оригиналната летописна книга на Столична община, използвана понастоящем и др.

Завършващ елемент в изложбата е форма на подарък, придобила популярност напоследък. Става въпрос за красиво оформени ваучери, възлизащи на определена сума. Такива подаряваме на близки и познати с цел сами да изберат най-желаното от тях.

Временната изложба може да бъде видяна в Регионален исторически музей – София в периода 19 октомври 2016 – 22 януари 2017 г. Тя се реализира със съдействието на Столична община, Национален политехнически музей – София, Исторически музей – Правец и книжарници „Хеликон“.

podarykyt-izlojba-01

podarykyt-izlojba-02

podarykyt-izlojba-03

Вижте още

Едни от най-красивите градове в света

leni

Хотелиери и ресторантьори към здравния министър: Платете ни за съсипания бизнес

Учредяват годишни награди в туризма

admin

Напишете коментар