Invest Build Media
Туризъм и Екология

Царският дворец в Баня е отворен за туристи

Царският дворец в Баня вече е отворен за туристи, съобщава БНТ. Резиденцията, построена от цар Борис Трети, досега се посещаваше единствено от Симеон Сакскобургготски и неговото семейство. Местните жители се надяват отварянето на двореца за посетители да увеличи туристите в региона и да съживи икономиката.

Царският дом е построен през 1929 година от Борис Трети, който избира мястото заради лечебните свойства на минералната вода. Днес дворецът е отдаден от Симеон Сакскобургготски за стопанисване на местен бизнесмен. Туристите посреща Пепа Герджикова, която от 20 години се грижи за къщата. „Всичко си е автентично, запазено от 25-та година, както е започнато, до 29-та е построено“, казва Герджикова.

Посетителите могат да разгледат първия етаж на царската къща. Тук ги очаква кабинетът на цар Борис Трети, приемната с камината и трапезарията.

Стаите пазят лични вещи на царското семейство, сувенири и картини на български художници. Запазени са част от сватбените подаръци на Борис Трети и царица Йоана. Вторият етаж на резиденцията, където са спалните на царското семейство не е достъпен за посещение. Сега надеждите на местните хора за развитието на града и туризма са отправени към царския дворец.

Докато в града чакат финансови средства, за да ремонтират остарялата улична мрежа, царският дворец вече приема посетители. Интерес има дори от чужди туристи.

banya-tsarski-dvorec-02

Вижте още

Летният сезон у нас не може да бъде спасен без чуждестранни туристи

leni

Зимен релакс на открито: места в България с топли минерални басейни

leni

Пет места около столицата, подходящи за спускане с шейни

Напишете коментар