Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

София ще си плати за проучване на ВиК инфраструктурата на града

С 5,2 млн. лв. от оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020  (ОПОС) София ще финансира разработването на регионално прединвестиционно проучване за водоснабдяване и канализация. Проектът е задължителен, преди да започне реалното строителство на ВиК инфраструктура, според условията в оперативната програма, съобщи investor.bg.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на София Йорданка Фандъкова подписаха днес договора за предоставяне на финансовата помощ, предаде БТА.

Проучването трябва да покаже какви са нуждите на града и как средствата да се използват най-рационално в изграждането на необходимата ВиК инфраструктура.

Министър Василева посочи, че безвъзмездното финансово участие е около 4,4 млн. лв, а участието на общината е около 800 хил. лв. По думите й това е първата крачка към един мащабен проект за над 400 млн. лв.

Тя отбеляза, че МОСВ е подпомогнало София за над 65 ВиК обекта, за изграждането на завода за преработка на отпадъци, за развитието на градския транспорт със закупуването на 10 метро влака, 20 трамвая и над 120 автобуса.

Василева посочи, че по ОП „Околна среда“следващата година ще бъде обявена най-голямата процедура, по която ще може да се кандидатства за регионални прединвестиционни проучвания. По процедурата е предвиден бюджет от 1,5 млрд. лв.

Кметът Йорданка Фандъкова отбеляза, че този договор е поредната огромна инвестиция в София и е резултат на екипната работа между общината и държавата. По думите й се правят стъпки към разрешаване на изключително сериозния проблем с ВиК инфраструктурата.

Очаква се следващата седмица да бъде обявена процедурата за изпълнител на проучването. След това ще се подготвят проекти за изграждане на канализация със средства от ОПОС в Манастирски ливади, Кръстова вада, Гърдова глава,  Бояна, Драгалевци, Симеоново, Бенковски, Орландовци и Кремиковци.

Вижте още

SMS-ът на кирилица е 3 пъти по-скъп заради технически стандарт

ivan

AES прави България свой електроенергиен център на Балканите

ivan

Университет от САЩ има интерес за разкриване на учебен център в София Тех Парк

ivan

Напишете коментар