Invest Build Media
Туризъм и Екология

Лео ди Каприо изгражда частен курорт на малък остров

Blackadore Caye Resort на Леонардо ди Каприо, който се намира на брега на Атлантическия океан в Белиз, започва да добива все по-ясни очертания, пише profit.bg.

Проектът е предвиден да бъде финализиран в късната 2018 г. и ще има 36 къщи, които ще се продават, както и 36 бунгала, които могат да бъдат резервирани, разположени върху 420 000 кв. м площ.

Пол Сциала, партньор на проекта, казва, че целта е да се създаде курорт, който да отразява историята на мястото. Устойчивостта и интеграцията на околната среда ще бъдат топ приоритет по време на строителството, което стартира следващата година. Ще бъдат използвани максимално местни материали, което ще доведе до по-малко вредни емисии и същевременно ще даде тласък на икономиката.

Съществена промяна в концепцията – първоначалната идея за така популярните бунгала във водата – нещо, което предизвика фурор сред потенциалните купувачи, пропада. Това се случва след шестмесечни проучвания и допитвания до местните жители, въпреки напредването на времето за строителство. Устойчивостта е на първо място за Blackadore Caye, казва Сциала.

В къщите и бунгалата еко технологиите и дизайнът са насочени към подобряване качеството на въздуха, водата и светлината. Така например, в стаите ще има различни светлини, които ще се променят според деня и ще помагат за по-лесно заспиване или събуждане (синя светлина сутрин и топли цветове вечер).

Част от политиката на курорта е без изкопаеми горива или химични продукти. Всяко нещо в декорацията, което се очаква, че може да бъде токсично, ще се изолира. Соларни панели ще осигуряват възобновяема енергия, а дъждовната вода и отпадъците ще бъдат рециклирани. Всичко това ще помогне за намаляване на въздействието от строителството на острова, който страда от обезлесяване, прекомерен улов и замърсено крайбрежие.

Ди Каприо, който е известен като застъпник на опазването на околната среда, планира да привлече еколози, морски биолози, зоолози, които да насочат усилия към преодоляване на тези проблеми. След като отвори, се очаква курортът да осигури 400 работни места – от персонала на хотела до работещи в органичните ферми около него.

Сциала казва, че в следващите 20 години курортът ще донесе приходи в размер на 200 милиона щатски долара на Белиз. Какви ще бъдат цените на къщичките и колко ще струва нощувката обаче все още не е ясно.

blackadore-kaye-resort-01

blackadore-kaye-resort-02

Вижте още

Спират движението на камиони над 12 т по автомагистралите в пикови часове през лятото

ivan

Заведенията в Слънчев бряг отговаряли на закона за черноморското крайбрежие

ivan

5 неща за Прага, които вероятно не знаете

leni

Напишете коментар