Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Златни пясъци и Приморско ще имат нови пречиствателни станции

Проектът за изграждане на нова пречиствателна станция за вода в Златни пясъци вече е готов и скоро ще започне да се изпълнява. Подобно съоръжение ще има и в Приморско. Това обяви пред БНТ министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева.

По думите ѝ съвсем скоро повечето курорти по българското Черноморие ще имат пречиствателни станции и проблемът с изхвърлянето на отпадни води директно в морето вече няма да бъде актуален. Повод за коментара ѝ стана класация, в която България получи награда като най-предпочитана туристическа дестинация от руските семейства. Именно по-чистата вода през последните години е сред основните причини руснаците да почиват в България.

Василева обясни, че бумът на строителството на хотели между 2005 г. и 2008 г. е довел до трайно замърсяване на черноморското крайбрежие. Много от тези сгради били построени без необходимия план какво ще се случва с отходните води.

„След изграждането на пречиствателна станция в Златни пясъци и Приморско започва и подготовката за колектор между Равадиново и Созопол. Трябват ни още пари за подобно съоръжение в Ахелой“, каза още Василева.

Тя добави, че предстои да започне изграждането на водния цикъл в Асеновград, а след това и в Добрич. Общо над 1.3 млрд. лв . европари ще бъдат разпределени за подобни проекти. Бенефициенти по тях ще бъдат ВиК дружествата, които ще работят в тясно сътрудничество с общините.

Министърът на околната среда и водите каза още, че бюджетът за следващата година е консервативен и очаква да бъде гласуван от парламента. Като основен приоритет на следващото правителството Василева определи съдебната реформа.

Вижте още

Ваканционните имоти се радват на засилен интерес сред купувачите

admin

Фирма от Саудитска арабия купува дилъра на Мерцедес в България

ivan

Шефът на тол управлението влезе в Управителния съвет на АПИ

ivan

Напишете коментар