Invest Build Media
Инвестиции

Златни пясъци и Приморско ще имат нови пречиствателни станции

Проектът за изграждане на нова пречиствателна станция за вода в Златни пясъци вече е готов и скоро ще започне да се изпълнява. Подобно съоръжение ще има и в Приморско. Това обяви пред БНТ министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева.

По думите ѝ съвсем скоро повечето курорти по българското Черноморие ще имат пречиствателни станции и проблемът с изхвърлянето на отпадни води директно в морето вече няма да бъде актуален. Повод за коментара ѝ стана класация, в която България получи награда като най-предпочитана туристическа дестинация от руските семейства. Именно по-чистата вода през последните години е сред основните причини руснаците да почиват в България.

Василева обясни, че бумът на строителството на хотели между 2005 г. и 2008 г. е довел до трайно замърсяване на черноморското крайбрежие. Много от тези сгради били построени без необходимия план какво ще се случва с отходните води.

„След изграждането на пречиствателна станция в Златни пясъци и Приморско започва и подготовката за колектор между Равадиново и Созопол. Трябват ни още пари за подобно съоръжение в Ахелой“, каза още Василева.

Тя добави, че предстои да започне изграждането на водния цикъл в Асеновград, а след това и в Добрич. Общо над 1.3 млрд. лв . европари ще бъдат разпределени за подобни проекти. Бенефициенти по тях ще бъдат ВиК дружествата, които ще работят в тясно сътрудничество с общините.

Министърът на околната среда и водите каза още, че бюджетът за следващата година е консервативен и очаква да бъде гласуван от парламента. Като основен приоритет на следващото правителството Василева определи съдебната реформа.

Вижте още

Депутати искат да национализират кръчма до парламента в Лондон за лично ползване

admin

Модел на Фолксваген е най-продаваната нова кола в Европа за 2018 г.

ivan

За 61% от българите професионалното образование гарантира добра работа

ivan

Напишете коментар