Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Три проекта за небостъргачи в София поставени на пауза

Столичната община поиска проектите за изграждане на небостъргачи в „Младост“, в близост до „Пирогов“ и до мол „Парадайз“ да бъдат преработени. Причините са различни – от скриване на гледката до изясняване на правото за строеж, пише в. „Сега“.

Според Експертния съвет по устройство на територията към главния архитект за 55-етажния „Парадайс тауър“ на бул. „Черни връх“ и бул. „Тодор Каблешков“ липсват обосновки за височината му, за транспортния достъп и как би се вписал в градската среда. Проектът трябва да бъде съгласуван с дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, тъй като първоначалните намерения на инвеститора били зданието да бъде 10 етажа по-ниско.

Кулата в кв. „Хладилника“ включва 18 етажа с офиси и повече от 200 апартамента над тях. За партера й са предвидени търговски площи, има и подземен паркинг. Главният архитект на София Здравко Здравков, както и негови колеги смятат, че на това място не може да има такъв небостъргач. По времето на тройната коалиция тогавашното строително министерство пуснало тълкувателно писмо, според което ограниченията в градоустройствените показатели не важат за терен с лице на три улици. Сега арх. Здравков иска това „тълкуване“ да бъде отменено.

Върнати са за преработване и два проекта гиганти на турската компания „Гаранти Коза“ – комплекс до „Пирогов“ с четири кули по над 50 етажа и лагуна и ансамбълът „Гранд каньон“ в „Младост 3“, който включва 100-метров небостъргач. Експертите имат куп забележки по тях – недостатъчно паркоместа, общ вход за жилищната, хотелската и обществената част и др. Не е ясно и как населяването на „Гранд каньон“ ще повлияе на трафика по бул. „Ал. Малинов“. Проблем е и че гигантът ще закрие панорамата към планината при по-ниските сгради. Забележките идват две години след като Столичната община даде картбланш за издигането на небостъргача. Оттогава теренът е заграден и инвеститорът се готви за реализирането му.

Според проекта комплексът в „Младост 3“ включва три жилищни сгради със 765 апартамента с височини – 30, 22 и 19 етажа. В комплекса ще има още хотел, очна клиника, фитнес, спа център с басейн, парк. До редакционното приключване на броя от Столичната община не можаха да отговорят има ли инвеститорът виза за строеж.

С разрешително за строеж вече разполага бъдещата 202-метрова сграда Скай форт на бул. „Цариградско шосе“, която е предвидена за офиси.

Вижте още

Стартира нов конкурс за паметник на бившия кмет на София инж. Иван Иванов

ivan

Столична община: Няма да се секат дървета по Граф Игнатиев и пл. Славейков

ivan

Домовете на кралете

leni

Напишете коментар