Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Столична община реши да премахва „зимните градини“ по бул. Витоша

Главният архитект на София Здравко Здравков и собствениците на заведения по столичния бул. „Витоша“ влязоха в спор за законността на външните постройки – т. нар. „зимни градини“, съобщи бТВ.

Собствениците са недоволни след публикации в медиите, че архитектът заповядва премахване на постройките, които са изградили законно. Според Здравков обаче не става въпрос за заповед, а за писмо до администрациите, което не налага нищо, а самите зимни градини са полузаконни.

Разбрахме за тази заповед от медиите и бяхме обезпокоени, защото от публикациите излизаше, че сме незаконни. Наредбите са направени така, че всяка година трябва да подновяваме схемите, а всеки месец – да плащаме тротоарно право в общината. Вчера бяхме при главния архитект и разбрахме, че той желае да промени наредбата така че тези заграждения да станат едва ли не незаконни и улицата да се ползва само през лятото“, коментира един от собствениците.

Самият архитект каза, че „никой не може да каже тези заведения законни ли са или не. Именно затова подготвяме промени в наредбата за преместваемите съоръжения и рекламата – за да създадем ред. Когато има ясен регламент, той ще се спазва от всички. Няма как едно заведение да си плаща година за година и да се създава усещане за нестабилност у тези хора, които са инвестирали в градското пространството. Голямото ми желание е да променим и подобрим градската среда, за да стане София модерен европейски град, а не последното пристанище на Ориента“.

„Здравков манипулира общественото мнение, тъй като нашите съоръжения всичките са законни до едно. Има одобрени схеми и проекти и те са изпълнени според тези проекти. Истината е следната: предишният архитект одобри тези съоръжения, дойде нов архитект, иска да ги премахне, следващият архитект ще каже: „Отново ги стройте“. Докога ще ни разиграват като маймуни?, попита друг от собствениците Явор Капитанов.

Няма заповеди за премахване, писмото е по-скоро по отношение на договорите, които са сключени за летните градини. Няма започнати процедури за премахване. Писмото е към администрацията и подсеща за сроковете за сключване на намени взаимоотношения, обясни Здравков, като добави, че решението за промяна в наредбата го взема Столичния общински съвет.

По думите на Капитанов 1000 души ще загубят работата си заради едноличното решение на арх. Здравков.

Снимка: бТВ

Вижте още

Вдъхновяваща къща сред перуанската природа

leni

Загорка търси да подкрепи „зелени“ идеи

admin

Малки спални, в които има място за всичко

leni

Напишете коментар