Invest Build Media
Туризъм и Екология

Вече са ясни почивните дни за 2017 година

Седем дълги уикенда с почивни дни ще има през 2017 г. На 2 януари (понеделник) няма да се работи. Освен по Нова година догодина ще има още шест дълги уикенда – по три почивни дни около 3 март, 22 септември, 1 май и 6 май. Около Великден ще се почива 4 дни, а по Коледа – пет. Останалите официални празници през годината се падат през седмицата и тогава ще се почива само в съответния ден.

Сливането на почивни дни и отработването в събота отпада. Така догодина работните дни ще са 249. Това решиха окончателно и без дебат депутатите с приемането на второ четене на промените в Кодекса на труда. Часове преди гласуването четири работодателски организации разпространиха декларация, с която възразиха срещу допълнителните почивни дни, които се дават с промените. Според тях така се разширяват негативните последици за бизнеса, вместо да се отстранят. Въпреки че първоначално и КНСБ трябваше да подкрепи бизнеса, в крайна сметка синдикатът се е отказал да се присъедини към декларацията.

Новият ред от 2017 г. за почивките гласи, че ще се почива само в деня на официалния празник. По КТ у нас има 15 такива дни. Ако празникът се пада в събота или неделя, ще се почива задължително в понеделник. По Коледа, когато е възможно и двата празника да са в събота и неделя – 25 и 26 например, ще се почива понеделник и вторник. За 2017 г. обаче ще се почива и в сряда, 27 декември. Министерският съвет няма да може вече да размества дните и да слива празниците. Ще може обаче по своя преценка да продължи да обявява еднократно определени дни за неприсъствени, за отдаване на почит, признателност, честване на професии и др.

Министерството на труда направи промените след искане на бизнеса да отпадне практиката кабинетът да определя произволно дълги уикенди, а след това да се отработва в събота. Ведомството обаче предложи нещо различно, като на практика разшири почивните дни. В първоначалния вариант на законопроекта на МТСП дори бе оставено непроменено и правомощието на кабинета за сливането на дните. След това депутатите го ревизираха. Според изчисленията на бизнеса от новата възможност за допълнителни почивни дни (понеделник и вторник) ще се губят по около 400 млн. лв. приходи в бюджета, а произведеният БВП ще е с около 1-1.5% по-малко.

КНСБ подкрепя „с резерви промяната, тъй като тя очевидно носи в личен план повече неработни дни на работниците и служителите, което означава, че ще бъде прието от тях. Синдикатът обаче има сериозни принципни и правни възражения към така предложената уредба. КНСБ смята, че въпросът със сливането на почивни и празнични дни е принципен спрямо законодателството и затова трябва генерално решение“, казват от синдиката.

Почивни дни през 2017 г.:

  • 31 декември (събота) – 2 януари (понеделник)
  • 3 март (петък) – 5 март (неделя)
  • Великден – 14 април (петък) до 17 април (понеделник) включително
  • 29 април (събота ) – 1 май (понеделник)
  • 6 май (събота) – 8 май (понеделник)
  • 24 май (сряда)
  • 6 септември (сряда)
  • 22 септември (петък) – 24 септември (неделя)
  • Коледа – от 23 декември (събота) до 27 декември (сряда) включително

Вижте още

БДЖ продава предварително билети за влаковете до морето през лятото

ivan

10 филма за пътешественици

leni

На плаж в Гърция – само след коронавирус тест

leni

Напишете коментар