Invest Build Media
Туризъм и Екология

Карането на ски скъпо, хотелите евтини в зимните курорти у нас

Лифт картите в България са по-скъпи в сравнение с други европейски ски курорти, но цените на нощувките са по-ниски. Туроператори твърдят, че тези цени са нормални за всички малки ски курорти и така цената на лифт картата в Банско например не е висока спрямо други курорти в Европа от същата величина.

По-ниските цени на нощувките в българските ски курорти са нож с две остриета, коментира туроператорът Димитър Попов в ефира на бТВ тази сутрин. От една страна, се създава конкуренция, но от друга, е налице риск от ниско качество на услугата. Най-голямото предимство на българските зимни курорти е, че по цени на настаняване нямаме конкуренция, посочи туроператорът.

Що се отнася до наема на ски оборудване, оказва се, че българските курорти нямат големи разминавания с европейските зимни комплекси. Цената за наем на ски за седмица е 50 евро в Банско. До 60 евро е цената в някои италиански, словенски и френски курорти, показва статистика на предаването “Чети етикета” на бТВ.

Българите, които карат ски в чужбина, винаги са със собствено оборудване, отчете Попов.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, посочи, че проблемът с дългото чакане за ски лифта в Банско е само през уикендите или в пика на сезона. Но проблемът е видим и е за поредна година, отчете той.

Голямата леглова база в българските зимни курорти не е адекватна на броя на туристите и наред с ниската цена на настаняването поставя в риск качеството на продукта, коментира Димитър Попов.

Той цитира данни, според които легловата база за Банско е 60 хиляди легла – хотели, включително комплекси, които не са завършени. А данните от декларираните нощувки сочат, че приблизително всеки хотелиер е обявил по едва 20 нощувки за цялата година. В момента българските ски курорти работят в условия на свръхпредлагане на леглова база, което не е добре, посочи той и акцентира върху големия сив сектор в туризма.

Румен Драганов също открои проблема със сивата икономика в туризма. Той посочи като причина за това недобросъвестните собственици, включително и в лицето на държавата заради лошото управление на общинската собственост. Експертът даде пример с Австрия, където средният приход от турист е 1775 евро, а в България е 324 евро.

В момента туристите са най-недоволни от дългото чакане за ползване на ски пистите, което би могло да се подобри, каза Попов. Другият съществен проблем е качеството на храната в базите за настаняване – цените са свалени до минимум и това води до ниско качество.

Според експертите българите предпочитат Швейцария като ски дестинация, където средната цена за зимна ваканция излиза около 2500 евро. Само 6 хиляди са българите, които си позволяват да отидат в чужбина на ски, каза Румен Драганов.

Според Попов българските скиори, които пътуват в чужбина, предпочитат Австрия и Италия.

Вижте още

Мис и Мисис България ще избират Мис Черноморец на плажа

ivan

Русия възобнови полетите до турските курорти

viktoria

Диви кози превзеха безлюдно заради карантината градче

leni

Напишете коментар