Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Столична община ни пита за нашата визия за София

Кои са основните проблеми на София и какво трябва да се промени, за да стане градът по-добро място за живеене? Това са два от въпросите в анкета на Столичната община, част от проект за създаването на визия за развитието на града за следващите 30 години. Допитването е част от проекта „Визия за София“, одобрен от Столичният общински съвет през септември и възложен на направление „Архитектура и градоустройство“ към общината.

Онлайн анкетата е анонимна и е достъпна от страницата на „Визия за София“ във „Фейсбук“. Тя се състои от 7 въпроса. В първите два от тях жителите трябва да посочат приоритетните сфери, който да се развиват в града и трите най-важни проблема, които според тях да бъдат решени. Замърсяването на въздуха, подобряването на транспорта и отношението на жителите към чистотата в града, по-прозрачното управление са само част от възможните отговори. Има и отворен въпрос, в който гражданите трябва да опишат как си представят София.

За изработването на визията за София, главният архитект Здравко Здравков създаде работна група, която да събере възможно най-много информация за града – статистики, документи, мнения от гражданите и бизнеса и да предложи възможни решения. Проучването трябва да бъде готово до 9 месеца, а след това да започне създаването на плана за развитие на града за следващите 30 години.

Работната група се оглавява от архитект Любо Георгиев – директор на One Architecture Week. В групата влизат още урбанистът Магдалена Кирчева, бившият главен архитект на Горна Оряховица Христо Харлов, софтуерният инженер Ангел Георгиев, социологът Божидар Иванов, както и специалисти от професионални организации като „Камара на архитектите“, „Камара на инженерите в инвестиционното проектиране“, „Камара на строителите“ и други.

Като част от проучването за „Визия за София“ се организират и работни срещи, на които граждани, специалисти, представители на различни организации обсъждат бъдещето на София и очертават евентуалната линия на развитие. Дискусиите се провеждат в сградата на Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия (УАСГ). До момента са се провели 4, а следващата ще бъде в сряда (11 януари) от 17 часа. Те се предават в реално време по интернет и могат да бъдат гледани през страницата на „Визия за София“ във „Фейсбук“.

Вижте още

Практичност, спокойствие и светлина в етаж от къща в Москва, построена през 1914г.

leni

Калкулатор позволява да се сметне цената на 99 услуги за граждани в София

ivan

Царската баня в Банкя ще отвори врати

leni

Напишете коментар