Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Фандъкова: Дефектният участък от „Цариградско шосе“ ще се ремонтира изцяло през лятото

Към момента проблем с ремонтирани булеварди има на едно място и това е в един от участъците на бул. „Цариградско шосе“, който е ремонтиран преди 3 години. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на нова система за следене на нивата на реките в Столична община.

Тя припомни, че булевардът е бил реконструиран поетапно. „Работили са различни фирми. В този участък се отвориха цепнатини, което е разбира се недопустимо за подобно нещо. Ние имаме много строги договори“, подчерта тя. „По договор гаранцията на този участък е 10 години, така че за целия срок на гаранция фирмата е задължена за своя сметка да отстранява всички дефекти“, увери кметът.

Тя поясни, че за момента е възложено аварийно да бъдат запълнени тези пукнатини, но през лятото ще трябва изцяло участъкът да бъде ремонтиран, като ремонтът ще е за сметка на фирмата. „Днес очаквам от АПИ да предоставят мобилната лаборатория, която да изследва причините. Надяваме се да се разберат, защото винаги имаме спорове, когато говорим за тях“, каза още тя. „Освен назованата лоша работа, която винаги намирам като първа причина може да има и някои други. Коментира се основата, която е правена с построяването на булеварда, но аз не съм експерт. Не бих искала да влизам в експертни теми“, каза тя.

По думите й, ако фирмите спестят нещо от работата си след това те ще го заплатят многократно. „По всички останали улици и булеварди, по които се движи градският транспорт сме възложили аварийно запълване в участъци, които не са ремонтирани“, добави тя. Тя подчерта, че солите, с които многократно с обработват пътищата разяждат и също създават проблеми на асфалта.

Новоизбраният кмет на район „Младост“ заяви своето желание да работи и да търси възможности за компенсиране на собственици, които имат всички законови основания да строят, каза Фандъкова във връзка с протестите на граждани на район „Младост“ срещу застрояване „Аз заявих своята подкрепа, разговарях с нея. Тя има ангажимента да направи предложения, включително за въпросния строеж на блок 70“, каза Фандъкова. „Очаквам да направи своите предложения, общинският съвет да ги разгледа и да подкрепим решаването на конкретни казуси, за които става дума. В останалите случаи ние търсим нейното становище и тя е човекът, на когото разчитаме да защити тезите. Пак казвам – аз ще я подкрепя, когато видим тези разумни предложения“, добави кметът.

Районните кметове и екипите имат задача да следят непрекъснато нивата на реките и на язовирите, каза кметицата по време на представянето на новата система за следене на нивата на реките в Столична община. „Те могат да сигнализират и съответно службите на Столична община, най-вече в лицето на звеното за аварийно-спасителните дейности, да могат веднага да информират отговорните служители в различните ресори и също така институциите, за да вземат мерки“, подчерта Фандъкова. Тя заяви, че ежегодно Столична община почиства средно около 50 км речни корита.

„През 2016 година със собствени средства са почистени над 66 км речни корита. Многократно са почиствани водостоците на Южната дъга“, подчерта тя. По думите й това е един от рисковите участъци, който се следи непрекъснато. „Осигурена е целогодишна поддръжка на реките Владайска, Перловска и Слатинска в града. Вложени са общо над 1,3 млн. лева в тази превенция“, подчерта Фандъкова.

За 2017 година планираме в бюджета на Общината около 1,7 млн. лева за дейностите по почистване като се предвижда почистването на над 100 участъка от речни корита с дължина от около 75 км, каза Фандъкова. Тя подчерта, че отново разчитат и на средства от междуведомствената комисия за възстановяване и помагане на Министерски съвет. „Това са важни дейности, които комисията финансира ежегодно“, подчерта тя. „

Миналата година получихме финансиране по проекта за почистване на коритото на река Искър в участъка от края на корекцията при летище „София“ до началото на наземната корекция при ул. „Чепинско шосе“, поясни Фандъкова. Тя припомни, че подготвянето на този проект е изисквало много работа, защото коритото на река Искър не е било почиствано от много години. „Трябваше да се направи специален проект и за радост той се финансира. Това са 5 км по протежението на река Искър. Вече всичко е готово, има избран изпълнител, така че очакваме на пролет да започнем вече да го реализираме“, обясни Фандъкова. Тя добави, че продължава и грижата за язовирите.

„На територията на Столична община имаме 5 язовира, които са общинска собственост, 2 от тях не функционират“, припомни тя. По думите ѝ е направена цялостна реконструкция и се поддържат язовирите „Суходол 1“, „Мрамор“ и „Мърчаево“, като ежегодно се почистват 50-километровите участъци след язовирната стена. Тя заяви, че всеки ден получава информация в реално време за нивата на язовирите и реките.

Вижте още

Маргарита Генчева: Ако няма контрол, никакви формули не могат да решат проблемите в здравеопазването

Шефът на тол управлението влезе в Управителния съвет на АПИ

ivan

БСК отчете тотален срив на чуждите инвестиции в България

ivan

Напишете коментар