Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

125 млади български архитекти и инженери показват свои идейни проекти

За трета поредна година инициативата „Академия ГРАДЪТ“ събира идеите на студенти и млади професионалисти в областта на архитектурата и техническите науки. Основната цел на проекта, който се реализира под егидата на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, е да стимулира и поощри комуникацията между различните поколения архитекти и инженери, които да споделят и предават своя професионален и житейски опит.

Тазгодишното издание на „Академия ГРАДЪТ“, в която участват студенти от 5 български и 12 чуждестранни университета, включва три конкурса – „Училища на бъдещето“, „Фасади, цветове, хармония“ и „Градът – градове и инфраструктура, сгради и вътрешни пространства“.

„Училища на бъдещето“ се организира съвместно от „Академия ГРАДЪТ“ и „Фондация „Америка за България“ за първи път тази година. Конкурсът привлича иновативни идеи и проекти за различни видове пространства за учене, оформени като единен център за съответните учебни дейности (например центрове за природни науки, центрове за езиково обучение, класни стаи и др.). Знанието не се съдържа само в учебниците – средата, която обитаваме и начинът, по който я поддържаме, определят светогледа на модерния човек и това е само едно от посланията на „Училища на бъдещето“.

„Фасади, цветове, хармония“ е партньорски проект на „Академия ГРАДЪТ“ и „Баумит България“, който цели да представи идейни проекти за цветови фасадни решения на сгради, намиращи се в различни градски зони – пешеходни, нови зони около паркове, силно урбанизирани зони с новоизградени сгради. Кандидатите са разработили своите проекти, като са се ръководили от заданието и са съчетали добрите практики в глобален мащаб с използването на иновативни и практически осъществими решения. Градът е важен за всички, а средата, в която живеем, има силата да възпитава децата ни. Освен от България, участници има от Великобритания и САЩ.

Целта на конкурса „Градът – градове и инфраструктура, сгради и вътрешни пространства“ е да се изследват добрите практики в глобален мащаб и чрез използване на иновативни решения да представят идейни проекти за градски пространства, инфраструктура и нейната трансформация в градската среда и различни по функции решения за сгради и оригинални вътрешни пространства. Сред участниците в конкурса са студенти от 5 български и 6 европейски университета.

И трите конкурса са насочени към български студенти и професионалисти на възраст до 30 г. от университети у нас и в чужбина – самостоятелно или в екип, а проектите ще бъдат оценявани от професионално жури.

Всички проекти и идеи на младите български архитекти и инженери могат да бъдат разгледани на изложба с вход свободен на 20 юли в Sofia Event Center – ет. 3, Paradise Center, когато ще бъдат наградени и победителите.

 

Вижте още

НДК ще пусне огромен надпис „София“ за празника на столицата

admin

Вертикална градина в дома ни – 7 идеи как да я направим

leni

Центърът за съвременно изкуство „Топлоцентрала“ ще бъде изграден през 2019 г.

ivan

Напишете коментар