Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Мениджърите у нас получават от 50 до 120 хил. евро на година

Изпълнителните директори в България имат годишен доход от 100-120 хил. евро. Това показва анализ на Българската Екзекютив Сърч Асоциация (БЕСА) за възнагражденията на топ мениджърите в компании, които ползват услуги по директно търсене на кадри. Заплатите на финансовите и търговските директори са до 80 хил. евро годишно, а на мениджърски позиции като маркетинг директори и шефове на човешки ресурси възнагражденията са около 50 хил. евро. Анализирани са компании с персонал над 300 души и над 10 млн. евро оборот.

Управляващите директори имат все по-разнообразни като пакет и нива възнаграждения, посочват от БЕСА. За годишния им доход определящи са секторът, в който работи фирмата, собствеността, регионалната структура и оборотът. За изпълнителните директори огромно значение имат и бонусите във формата на пари или акции, както и все по-интересните и разнообразни фиксирани придобивки. Освен стандартните за ранга релокационни пакети, все по-често се наблюдава предоставяне на членства, поемане на разходи за МBA програми, гъвкавост на пътувания, подкрепа на семейния живот, както и компенсаторни пакети и бонуси при подписване на договор за поемане на нова роля.

Оперативните директори заемат втора водеща позиция по нива на заплати. Те имат годишен доход от около 70-85 хил. евро. В този сегмент има висока активност и конкуренция, като над 40% от кадрите, които се търсят, са в индустриалния сектор. Често фирмите се фокусират върху производството на детайл или продукт, изцяло за компанията-майка. Подобни фирми имат малки административни функции, а стратегическите решения се взимат от нивата извън България.

Финансовите директори имат годишен доход от около 68-82 хил. евро, пише в анализа. За такива позиции се търсят хора с лидерски умения, които да работят за управление на риска и на паричните потоци. Много фирми използват центрове за споделени услуги, във или извън страната, които поемат дейности като счетоводство, управление на плащания и др. Затова от финансовите директори все повече се изисква да управляват мултифункционални и трансгранични взаимоотношения.

Търговските директори са със заплата от около 67-80 хил. евро. На следващо място по доходи са IT директорите, които взимат по 61-73 хил. евро. Възнагражденията на маркетинг директорите са в порядъка на 56-68 хил. евро, както и на директорите „Човешки ресурси“, които годишно взимат 49-59 хил. евро.

Вижте още

Илън Мъск „похарчи“ 15 млрд. долара за… един туит

leni

Google инвестира над 10 млрд. долара в офиси в САЩ

leni

Очакват корейска компания от автомобилния сектор да навлезе на българския пазар

ivan

Напишете коментар