Invest Build Media
Туризъм и Екология

САЩ затягат проверките за издаване на визи в България

Американските посолства по света са получили инструкции да идентифицират групи от населението, които да бъдат подложени на засилени проверки за виза, съобщава „Дневник“, като се позовава на репортаж на „Ройтерс“.

Според дипломатически грами, които агенцията е видяла, на кандидатите ще бъдат задавани повече лични въпроси. Ще трябва да бъдат разгледани профилите в социалните мрежи на всички кандидати, които са пребивавали в територия, контролирана от „Ислямска държава“. Подобна практика сега се прилага изключително рядко, твърдят бивши представители на американските власти, чиито имена не се съобщават.

„Ню Йорк Таймс“ твърди, че новите изисквания засягат както туристи и кандидати за работна виза, така и лица, желаещи да посетят роднини в САЩ. Те не се отнасят за повечето държави от ЕС, Австралия, Нова Зеландия, Япония и Южна Корея, но засягат България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния, за които все още има визов режим.

Една от грамите, с дата 17 март, съдържа инструкции от Държавния департамент на САЩ, според които консулите във всички дипломатически мисии на страната трябва да свикат работни комисии и те да изработят набор от критерии за определяне на групи от населението, които биха имали нужда от по-внимателна проверка, след като са кандидатствали за виза. Въпросните групи вероятно биха варирали по състав в различните страни, тъй като грамата не съдържа указания за координация между посолствата.

Адвокати по имиграционни въпроси и правозащитници твърдят, че е възможно да се стигне до профилиране, което не е свързано с евентуалните заплахи за САЩ, а с други характеристики на кандидатите. „Тази формулировка реално дава на консулствата разрешение да изоставят критериите, които са разработвали години наред, и да разширят търсенето до по-големи групи на базата на националност и религия,“ казва адвокат Джей Гарисън, който се занимава с имиграционни дела, цитирани от „Ройтерс“.

Американският президент Доналд Тръмп неведнъж е заявявал, че са необходими засилени проверки на чужди граждани, за да се защити страната от терористични атаки. Вирджиния Елиът, говорител на бюрото за консулски въпроси към Държавния департамент, настоява, че институцията ѝ работи, за да приведе в действие указа на Тръмп „в съответствие с всички релевантни съдебни заповеди, за да се увеличат безопасността и сигурността на американците.“

Указът на Тръмп, който ревизира забрана за влизане в САЩ на мюсюлмани от седем страни, беше спрян от федерален съдия миналата седмица. Ден по-късно държавният секретар Рекс Тилърсън изпратил списък с инструкции до дипломатическите представителства на САЩ. Част от указанията отменяли предишни грами, изпратени в началото на месеца, според които кандидатите за визи от Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен трябвало да бъдат разпитвани за местожителството, пътуванията и работата си през последните 15 години и да предоставят всички телефонни номера, имейли и профили в социални мрежи от последните пет години.

Вижте още

Туристическият министър очаква 10% ръст на туристите през зимния сезон

ivan

Поне 170 000 чужди туристи ще дойдат у нас по Великден

ivan

Младежи от България могат да кандидатстват за безплатни обиколки на Европа

ivan

Напишете коментар