Invest Build Media
Туризъм и Екология

Съд в Истанбул забрани достъпа до платформата за резервации Booking.com

Истанбулски съд е наредил днес ограничаване на достъпа до сайта за онлайн туристически резервации Booking.com.

Съдът е произнесъл това решение във връзка с иск на Асоциацията на туристическите агенции в Турция (TURSAB), която смята, че Booking.com нарушава закона за конкуренцията, а от дейността му страдат местните туристически агенции. Това съобщи телевизия „Хабертюрк“, цитирана от БТА.

В средата на януари Booking.com бе глобен от Съвета по въпросите на конкуренцията в Турция с 680 хиляди долара за нарушаване на закона за конкуренцията. Решението на турския регулатор бе взето във връзка с обещания от сайта за предоставяне на „гаранция за най-добра цена“.

Тази фраза фактически стана главно рекламно мото на турския отдел на Booking.com, но според експертите от съвета то нарушава правилата на пазарната конкуренция, защото компанията не може еднозначно да твърди, че нейната стока е „най-добрата“.

Телевизията уточнява, че решение за фактическо блокиране на сайта трябва да вземе турският регулатор – Съветът за информационни технологии. Засега все още има достъп.

Адвокати на асоциацията уверяват, че ако блокирането влезе в сила, направените по-рано резервации на хотели в Турция няма да бъдат анулирани и клиентите ще могат да се настанят.

Booking.com е един от най-големите световни сайтове за онлайн резервации на хотели. В Турция действа отделен филиал на тази холандска компания и той е сред лидерите на местния пазар, като предоставя по-гъвкава система за резервации в сравнение с услугите на редица турски туристически агенции и нерядко и на по-ниски цени.

Вижте още

Принцеса Дана Фирас от Йордания ни съветва за културния туризъм

ivan

Возене на Disney влакче…от дивана

leni

„Холандия“ официално престана да съществува

leni

Напишете коментар