Invest Build Media
Строителство

Регионалният министър се оплака от враждебния действия за тунел „Железница“

Причина да се стигне до спиране на поръчката за тунел „Железница“ е и това, че се предоверих на екипите в министерството и агенциите към него, които наследих от предишното правителство, каза в интервю за Агенция „Фокус“ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов.

„Предоверих се на тяхната компетентност, ангажираност и най-вече лоялност и желание работата да върви. Осъзнавам, че такъв стил на работа – на доверие, ангажираност и лоялност, няма как да бъде създаден за два месеца с хора, от години работещи под друго ръководство“, коментира служебният министър.

По думите му изграждането на АМ „Струма“ е стартирало преди близо 20 години. „В годините съм бил дори пряко ангажиран в повечето от изградените до момента участъци, като се започне от 2002 година при строителството на участъка Даскалово – Дупница. Свободно да изчезват или да се изнасят документи говори за едно – никакво спазване на закона и правилата на работа в институцията. Нещо повече – според мен това е целенасочен саботаж на работата през изминалите два месеца, рефлектиращ върху труда и на предходните правителства по отношение изграждането на АМ „Струма“, обясни той.

Попитан кой е виновен за забавянето и прекратената процедура, министър Попниколов отговори, че при така създадената ситуация относно процедурата за избор на изпълнител за проектиране и строителство на тунел „Железница“, а именно изчезването на документи, единственото законосъобразно решение на Възложителя, в случая АПИ, е било прекратяването на процедурата. „Оставям на компетентните органи да се произнесат защо и как се е стигнало до това. Може би не знаете, но бях член на комисията за избор на изпълнител на Лот 3.1 – тунел „Железница“ в качеството си на външен експерт от листата на АОП. Офертите се отвориха на 16 август, 2016 година и оттогава не съм уведомяван за заседание на комисията, нито ми е представян график за работата. И така до деня на подаване на отвода ми 27 януари 2017 г.“, коментира той.

„С встъпването ми в длъжност като министър изисках справки за провеждащите се тръжни процедури в АПИ. Констатацията която направих е, че в над 50% от тях, работата на оценителните комисии продължава повече от 6 месеца. Съществуват прецеденти дори с цяла година оценяване на оферти“, каза още регионалният министър.

Рискът от загуба на средства за финансиране на АМ „Струма“ е постоянен, каза още Попниколов. „Това изисква да се работи ежедневно. И тази е причината, както вече споменах, още при встъпването си в длъжност като служебен министър да поставя като свой приоритет изграждането на автомагистрала „Струма“. Знаете ли, че финансирането на Лотове 3.1 и 3.3 и тунела „Железница“ от 2014 г. до момента е със средства от държавния бюджет, защото не е внесена Апликационна форма, т.е. документите за получаване на европейските средства“, коментира служебният министър.

Той подчерта, че през изминалите два месеца е работил съвместно с всички институции за ускоряване на хода за внасянето на тази апликационната форма. „Положихме много усилия и очаквам внасянето да стане факт в седмицата след Великденските празници. Искам да обърна особено внимание, че най-съществен риск за загуба на европейски средства носи участъкът от магистралата, преминаващ през Кресненското дефиле Лот 3.2 Крупник – Кресна. Като човек запознат със строителния процес, съм притеснен от това, че най-тежкият за изпълнение и отнемащ най-много време участък от АМ „Струма“ е още на фаза неодобрен идеен проект“, допълни Попниколов.

Според него не бива да се свежда загубата на европейски средства единствено и само до участъка тунел „Железница“, защото дори и утре да започне изпълнението му, ако не се изгради участъка в Кресненското дефиле, средствата ще бъдат загубени.

Вижте още

Строителството на Южната дъга на София може да стартира до края на 2019 г.

ivan

Кметът на Тутракан направи първа копка на нова пречиствателна станция

ivan

Сглобяемите къщи

leni

Напишете коментар