Invest Build Media
Туризъм и Екология

Произведен в Китай пътнически самолет прави първи полет

Самолетът C919 , построен от китайската държавна компания Комак, чието производство цели да наруши двуполюсното господство Еърбъс-Боинг днес излетя за първия си полет, предадоха световните агенции. Самолетът, който е продукт на съвременни технологии, показва амбициите на Пекин в сектора.

Днес машината излетя от международното летище в Шанхай за първия си изпитателен полет, който трябва да продължи час и половина.

В бяло, синьо и зелено и изписани С919 на корпуса, той се отдели от пистата в 14:00 часа местно време, съпровождан от виковете и аплодисментите на хиляди хора, събрали се край лентата за излитане.

Заради изпитателния полет обичайният трафик на летището в Шанхай бе ограничен.

Самолетът може да превозва до 168 пътници на разстояние 5550 километра. Комак се надява да се конкурира по регионалните полети с двете международни звезди във въздушния транспорт за полети на средни разстояние – Бе 737 на Боинг и А320 на европейския Еърбъс.

Комунистическият режим в Китай възприе този самолет като залог за престижа си. Машината бе показана за първи път пред публика през ноември 2015 година. Пекин не щадеше пари за създаването на самолета.

Да нямаме самолет „made in China“, е равносилно да се оставим да бъдем подвластни на другите, каза през 2014 година президентът Си Цзинпин.

Снимка: Ню Йорк Таймс

Вижте още

Кои са най-скъпите и най-евтините ски дестинации в Европа?

leni

Защо най-красивият плаж в Италия се посещава само от 60 човека ?

Туристическото министерство си създава инспекторат

ivan

Напишете коментар