Invest Build Media
Имоти и строителство

Фандъкова потвърди, че ще бъдат запазени паветата по бул. Дондуков

Паветата по бул. „Дондуков” ще останат, за да се запази историческият облик на града. Това обяви в предаването „Тази сутрин” по бТВ кметът на града Йорданка Фандъкова.

Фандъкова уточни, че няма официално становище от министерството, но ще се съобрази със становището му. Столичната община предложи комбиниран вариант с асфалт по пътните платна и павета по трамвайното трасе на „Дондуков“, като Фандъкова днес изтъкна,ч е така се давала възможност за изграждане на велоалея. Проектът обаче трябва да бъде одобрен от Министерството на културата, защото булевардът попада в архитектурен ансамбъл.

Ремонтът на бул. „Дондуков“ започва на 4 юли, като кметът увери, че той няма да бъде изцяло затварян, а ще се работи последователно във всяко от двете платна, за да не се блокира трафикът в центъра.

Фандъкова изброи другите ключови ремонти, които предстои да започнат през лятото – на стария мост „Чавдар“, на бул. „Монтевидео“ в кв. „Овча купел“. В програмата на общината било и изграждането на локалните платна на Северната скоростна тангента по пътя за Требич.

remonti-sofia-shema-btv

В края на тази седмица ще бъде пуснат ремонтираният участък от бул. „България“, като Фандъкова отново посочи, че очаква държавно финансиране за основен ремонт на булеварда. „Вече свикнахме с хубавите трасета по останалите булеварди, които подменихме и остана като кръпка бул. „България“, мотивира се тя. През август ще се довърши реконструкцията на трамвайното трасе по бул. „България. След средата на месеца ще се пусне едната лента на бул. „Патриарх Евтимий“, който сега е затворен заради изграждането на метрото.

В коментар за замърсяването на въздуха в София, заради което организации заведоха дело срещу общината, Фандъкова каза, че качеството на въздуха постоянно се подобрявало. „Да, в София има проблем с фините прахови частици, но в последните години качеството на въздуха се подобрява“, каза тя и посочи, че останалите вредни вещества са намалели.

По темата за презастрояването на кв. „Младост“ тя заяви, че това било допуснато още с устройствения план от 2009 г. и увери, че се прави всичко възможно то да не се допуска, но не можело и да се нарушават законите. Според нея проблемите са заложени дали умишлено, или не.

Схема: бТВ

Вижте още

Грешки, които често се допускат при строеж на къща

leni

Регионалният министър даде разрешение за строеж на Хемус между Ябланица и Боаза

ivan

Регионалният министър: Работи се усилено по магистрала Струма

ivan

Напишете коментар