Invest Build Media
Туризъм

40% от туристите идват в София заради културно-историческото наследство

Четиридесет на сто от туристите посещават София заради културно-историческо наследство на града, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова на форума „Историческите квартали в България – опазване и развитие“, който се провежда в Софийската градска художествена галерия.

Кметът на София цитира данни на Националния статистически институт, според които двойно се е увеличил броят на туристите в София през март в сравнение със същия месец на 2016 година.

Пренощувалите в хотелите през март са били над 90 хиляди души при близо 49 хиляди за същия период на 2016 година. Съответно постъпилите от тях приходи са близо 13 млн. лв. при около 8 млн. лв. за същия период на миналата година.

Столичният кмет отбеляза, че през 2016 г. София се нареди в топ 10 на градовете с най-голям ръст на броя на туристите за периода 2009-2016 г. редом с Барселона, Будапеща и Берлин. Това ни стимулира и ни кара да вярваме, че сме на прав път с инвестициите, които правим, коментира Фандъкова.

Тя коментира и проучване на анализаторската компания STR, в което се посочва че 12 европейски града са достигнали рекордни нива на годишен приход от стая, като София е на второ място с най-големия ръст след Лисабон.

Кметът съобщи още, че съвсем скоро ще се вземе решение дали Ларгото ще се стопанисва от Столичната община или от Министерството на културата, за да може да посрещнем подобаващо Председателството на Съвета на ЕС.

Във форума „Историческите квартали в България – опазване и развитие“ участваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на културата Боил Банов, председателят на комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов, председателят на Националното сдружение на общините Даниел Панов.

Вижте още

Валери Симеонов: Следващата седмица ще има „яко събаряне“ на бараки в Слънчев бряг

ivan

Промените в Закона за туризма предвиждат създаване на туристическия инспекторат

ivan

Ръст до 20% в ранните записвания на руски туристи за почивка у нас

ivan

Напишете коментар