Invest Build Media
Туризъм и Екология

Министърът на туризма се оплака, че палатки и каравани също унищожават дюните

Така както дюни се унищожават от незаконно строителство, така и дюни се унищожават от безразборно полагане на каравани и палатки върху тях. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНР. Тя съобщи, че законите за устройство на черноморското крайбрежие и за туризма ще бъдат внесени през есента в парламента. В тях се регулира въпросът с къмпингуването.

Предишният кабинет на Бойко Борисов, част от който беше и Ангелкова, въведе забрана за диво къмпингуване, а после я отмени.

Законът за черноморското крайбрежие премина обществено обсъждане в края на предишния кабинет на Бойко Борисов, но не и през парламента и затова трябва да премине отново през фазата на обсъждане.

За къмпингуването е изключително важно да се създадат ред и правила, каза Ангелкова. Според нея тези туристи, които искат да къмпингуват, трябва да го правят на определените за това места, където има ток, вода и тоалетна. Това е било желанието на кметовете на населени места, на чиято територия има атрактивни местности. Трябва да има ред и правила, тонове боклуци се изсипват на тези плажове, аргументира се Ангелкова. Тя добави, че ще се срещне с всяка от групите, имащи интерес към темата, за да се намери баланс.

Със сигурност и това лято ще има проблеми и на къмпинг Корал, на Карадере и на Иракли, прогнозира Ангелкова. „Знаете, че там има хора, които непрекъснато разполагат незаконно своите палатки, тонове боклуци…“, повтори тя тезите на противниците на дивото бивакуване. Тя разказа, че не случайно са направили проверка с РИОСВ и кмета на Царево на къмпинг Корал и открили, че „там няма вода, няма ток, трябва да се изгради инфраструктура, за да има достъп и до тоалетна“. Според нея има много желаещи да изградят къмпинги при улеснени условия и като новите закони влязат в сила, ще могат да го направят.

В „Албена“ ще работят над 1000 украинци, в „Златни пясъци“ също има започнати процедури за наемане на работници от Молдова и Украйна, съобщи Николина Ангелкова. Това стана възможно, след като правителството реши, че собствениците на туристически обекти ще могат да назначават без трудово разрешение в рамките на 90 дни граждани от трети страни. Ангелкова обеща, че органите ще следят да няма нередности.

Вижте още

Отвори първият споделен плажен офис в Каваци

viktoria

Воля за спорт за деца с увреждания събира звезди в Тутракан

admin

Съвременният оазис на здравето: Официалното откриване на „Посейдон“

Напишете коментар