Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Вицепремиерът Симеонов: Средното образование да се обвърже с икономическите нужди

Държавни стипендии за младежите и обвързване на икономическите нужди на различните райони със средното образование. Такива мерки срещу демографската криза предложи вицепремиерът Валери Симеонов в интервю за БНТ.

„Има два начина. Единият е още от средното образование да има обвързаност с нуждите на икономиката на България. Той е свързан с държавния жп транспорт, с държавната инфраструктура, която осигурява жп превозите. Този пример, този модел, е много добър. Той трябва да се предложи и на регионално равнище, съобразно регионалните нужди на съответните регионални икономики“, каза Симеонов.

„Например нормално е в областите Добрич, Варна и Бургас приоритет да се дава на образованието на кадри в туризма, а също и на кадри в земеделието, което да осигури един тил, пояс, прилежащ към крайбрежието, в който да се отглеждат еко зеленчуци, еко плодове и т.н. Всички тези неща предопределят профила на образованието, но той трябва да е обвързан с конкретните нужди на икономиката“, посочи Валери Симеонов.

По думите му трябва да се насърчава оставането на младите хора в България. „България е нашата родина. Трябва в края на краищата не само да очакваме от нея, но и ние да сме готови нещо да дадем“, каза още той.

Вижте още

Съветват да се отива на работа в чужбина със сключени трудови договори

ivan

Парното може да поскъпне средно с още 5% от началото на октомври

ivan

МОСВ стартира програма за подпомагане на находищата на минерални води

admin

Напишете коментар