Invest Build Media
Имоти и строителство

Удължават живота на язовир „Студена“ с 50 години чрез рехабилитация

Извършваната рехабилитация на стената на язовир „Студена“ ще удължи живота на съоръжението още 50 години, коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Стената е в експлоатация в продължение на 62 години. По думите му стойността на ремонта е 32 млн. лв.

Освен стената, ще бъде ремонтирана и пречиствателната станция до водоема, ще се положи геомембрана, а водоносната кула ще бъде облечена със стоманобетонен кожух. За първи път в България уникалната технология се изпълнява под вода, подчерта Нанков. Той посочи, че ремонтът е бил спешен и още няколко години изчакване биха го оскъпили в пъти. Най-важно е, че не оставихме 100 000 потребители без вода, каза министърът.

Рехабилитацията на язовир „Студена“ е част от големия проект „Развитие на общинската инфраструктура“, който се изпълнява от 2010 г. със заем от Световната банка, уточни Нанков. Проектът подпомага и реформата във ВиК сектора, сподели министърът. Той посочи, че се проектира язовир „Нейковци“ до Трявна, изграждат се два язовира за питейно-битово водоснабдяване за първи път от 20 години – язовир „Пловдивци“ до Рудозем и „Луда Яна“ до Панагюрище. „Пловдивци“ ще бъде завършен тази година, след около месец започват и дейностите по завиряването. Пусковият срок на „Луда Яна“ е 2019 г. , с алтернатива в бъдеще да може да захранва и Пазарджик, заяви Нанков.

В глобален аспект на климатичните промени язовирите за питейно-битово водоснабдяване са една от основните цели за развитие на устойчив ВиК сектор, каза още Нанков. По думите му от деветте язовира, които експлоатира МРРБ по линия на ВиК дружествата само стената на „Студена“ е в необходимост от спешен ремонт, останалите са в добро експлоатационно състояние.

Статутът на язовир „Бели Искър“ е по-особен, каза още Нанков. По силата на концесионния договор той се експлоатира от Столична община и „Софийска вода“, така че трябва да се уточнят стъпките на възлагане на рехабилитация на стената и осигуряването на финансов ресурс. Стената на язовир „Бели Искър“ трябва да бъде реконструирана в спешен порядък, заяви Нанков.

Министърът наблюдава демонстрация на дейности по рехабилитация на стената на язовир „Студена“, извършена от водолази под вода.

yazovir-studena-rehabilitacia-02

Вижте още

Развитие на скорост: Плановете за магистрала „Хемус“

Фандъкова: Построихме 10 физкултурни салона в София, проектирани са още 5

ivan

АПИ стартира обществена поръчка за мантинели за следващите 4 години

ivan

Напишете коментар