Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Собственици искат спорно надстрояване на две знакови за София сгради

Две сгради, паметници на културата в София са застрашени. Проект за 8-етажен нов строеж и подземен паркинг в двора на сградата на бившето иранско посолство на булевард „Васил Левски“ и още два етажа над хотел „България“ предизвикаха гражданското недоволство и бурни реакции в социалните мрежи заради намесата в облика на архитектурните забележителности, съобщава БНТ.

Идеята за дострояване на вековната сграда на бившето посолство на Иран на ъгъла между улица „Иван Вазов“ и булевард „Васил Левски“ не е нова. Искането на Държавната агенция за дипломатически имоти, за дострояване на терена е още от преди около година. В първоначалния отхвърлен проект е било предвидено изцяло премахване на оранжевата сграда и само запазване на елементи от фасадата с изцяло нов обем. Сега в дирекция „Архитектура и градоустройство“ на Столичната община са получили нов проект.

„Това, което е внесено наново, е един нов обем, който влиза във вътрешното дворче на тази сграда. За мен решението е изключително противоречиво. Предстои да бъде разгледано на експертен съвет, който ще се състои в петък. Мнението ми е че трябва да бъдат запазени сградите в автентичният си вид и намесите да бъдат изключително деликатни, каквото намеса очевидно не се чете от този проект“, споделя главният архитект на София Здравко Здравков.

Имотът е държавна собственост и се намира в самия център на София. Към друг обект – част от културно-историческото наследство, също има интереси за ново строителство – хотел „България“. Зам.-кметът по култура на Столичната община Тодор Чобанов разпространи в социалните мрежи позицията на кмета на София Йорданка Фандъкова за емблематичния хотел:

„Сградата на хотел „България“, която е част от общ архитектурен комплекс заедно със зала „България“, трябва да бъде запазена в нейния автентичен вид. Това е личната ми позиция, която нееднократно съм защитавала. Тя има и най-високия статут на културна ценност от национално значение. До момента в Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община не е постъпила проектна документация от инвеститора с искане за надстрояване на сградата.“

Въпреки това намерението за нови два етажа над хотела е факт.

„Желанието на инвеститора е да промени формата и наклона на покрива, което става чрез работен устройствен план, който трябва да има становище на Министерството на културата дали ще стане, или не. Важно е да има запазване на тези сгради, защото те носят духа на стара София. Иначе всичко останало е една бутафория и една имитация на стари сгради. когато ние ги събаряме и построяваме, наново те не са същите“, обяснява Здравков.

Снощи кметът на София Йорданка Фандъкова сподели в социалната мрежа Фейсбук своето виждане по въпроса: „Сградата на хотел „България“, която е част от общ архитектурен комплекс заедно със зала „България“, трябва да бъде запазена в нейния автентичен вид. Това е личната ми позиция, която нееднократно съм защитавала. Запазването й се гарантира и от действащия Подробен устройствен план на зоната, изготвен от Столична община. Сградата на арх. Станчо Белковски и арх. Иван Данчов е знакова за София и част от нашето културно-историческото наследство, затова тя има и най-високия статут на културна ценност от национално значение. Разчитаме изключително много на Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата, от чийто становища зависи всяка дейност, която може да бъде допусната в сградата.

До момента в Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община не е постъпила проектна документация от инвеститора с искане за надстрояване на сградата. Ако такава бъде внесена, веднага ще бъде предадена на НИНКН, като очакваме те да изберат най-консервативния подход за съхранение на сградата.“

bivsha-sgrada-iransko-posolstvo-sofia-nadstroiavane-shema

Снимка: peticiq.com

Вижте още

Пътуваща яйцевидна сауна пристигна на посещение в Париж

ivan

Стартира проектът за реновиране на улица „Малко Търново“ в София

ivan

Енергийният министър: Проучваме за газова връзка с Македония

ivan

Напишете коментар