Invest Build Media
Туризъм и Екология

Падат визите за Катар за 80 държави, включително и България

Катар въвежда нова програма за безвизов режим с 80 държави, много от тях членки на Европейския съюз, съобщиха англоезичното издание „Доха нюз“ и „Ройтерс“. От списъка става ясно, че сред държавите е и България.

Страните в новия списък на монархията от Персийския залив са разделени на две категории – такива, чиито граждани могат да прекарат в страната до 90 дни (а визата е валидна 180 дни от датата на издаване), и такива, за които има ограничение от 30 дни, но могат да удължат престоя си с още 30. България и всички други държави от Европейския съюз, които са в списъка, попадат в първата категория. Изключение е само Великобритания, която е във втората категория.

Сред мюсюлманските държави във втория списък има и една арабска – Ливан. В него са повечето големи държави извън Европа, като Индия, Бразилия, САЩ, Китай, Русия, Южна Африка и Южна Корея, както и някои от малките страни на Стария континент, които формално не са част от съюза, като Андора, Монако и Сан Марино.

В нито една от двете категории няма ограничение колко пъти гражданите на съответните страни ще влязат в Катар за съответния период.

Представители на осемдесетте държави могат да влизат само с паспорта си, тъй като „ще получат възможност за безвизово влизане“ в страната при пристигането си, обяснява „Доха нюз“.

Мерките идват два месеца след началото на кризата между Катар и страните от Персийския залив, която постави Доха в положение на международна изолация и създаде препятствия пред туристическия сектор и въздушния транспорт. От началото на кризата Катар се опитва да разшири партньорствата си отвъд Залива и заявява, че ще търси начини да стане по-независим от арабските си съседи, на които досега разчиташе за храна и през чиито териториални води превозваше различни стоки и строителни материали.

„Програмата за премахване на визите ще направи Катар най-отворената страна в региона“, каза Хасан ал Ибрахим, главен представител на отдела за развитие на туризма към Катарската агенция за туризъм, цитиран от „Ройтерс“.

Туристическият сектор пострада заради отлива на саудитци, който последва скъсването на дипломатически отношения между Рияд и Доха. След разрива саудитските власти забраниха на жителите да посещават Катар, а същото направиха и Обединените арабски емирства. Въздушните връзки, които бяха прекъснати от тези две държави, Египет и Бахрейн, съставляваха и 25 на сто от полетите на катарските авиолинии.

Доха също така се опитва да предложи по-добри условия на „постоянно пребиваващи“ чужденци, които заемат ключово място в икономическото развитие на страната (чуждите работници са в пъти повече от „местните“ и са около 90% от населението на страната, но голяма част от тях са строителни работници от различни части на Близкия изток и Южна Азия).

Миналата седмица бяха приети и закони, които дават на част от чуждите граждани достъп до някои от услугите в щедрите пакети социални придобивки на катарците – включително в образованието и здравеопазването. От новия статут могат да се възползват децата на катарски жени, омъжени за чужденци, както и лица със специални умения, „от които държавата се нуждае“, пише „Ройтерс“.

Страната ще е домакин на световното първенство по футбол през 2022 г. и според някои анализатори мярката е опит да се засилят позициите на туризма и да се направи страната по-привлекателна дестинация още преди дългоочаквания турнир.

Вижте още

В Гърция забраниха продажбата на обувки, дрехи и играчки по време на карантината

viktoria

Забравени места, които си струва да бъдат посетени

leni

Поне 170 000 чужди туристи ще дойдат у нас по Великден

ivan

Напишете коментар