Invest Build Media
Туризъм

Външно: Няма пострадали или засегнати българи при пожарите в Гърция

Към момента в посолството ни в Атина няма постъпила информация за пострадали или засегнати български граждани вследствие на пожарите, бушуващи на територията на Гърция. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По официални данни на Службата за пожарна безопасност на Гърция за последните 24 часа (от 6.00 ч на 14 август до 6.00 ч на 15 август 2017 г.) на територията на страната са възникнали 55 пожара. Към момента по-голямата част от тях са били поставени под контрол в начален етап.

Все още не е потушен пожарът в гориста местност в Каламос, област Атика. На мястото в борбата с огъня работят 180 пожарникари със 72 превозни средства и 58 доброволци. Включени са и подразделения на Министерството на отбраната.

Продължава борбата с пожара в Агротодасаки, местността Крионери, област Илия, където участват 42-ма пожарникари с 20 автомобила и 27 доброволци.

Продължава гасенето на пожарите, възникнали в различни части на остров Закинтос (Катастари – област Панагула, в района Киломенос, Ано Волимес, Волимес, Агиос Николаос, Дафни, Кампи), като огнищата са разпокъсани.

Ограничен е пожарът, възникнал на 13 август в района на Свороната Кефалония. Под частичен контрол са поставени пожарите, възникнали в последните няколко дни на остров Кефалоня, в районите Доризата, Каравадос, Адрактас, както и в горска площ в региона Агия Кириаки, област Илиа.

Днес, според анализ на картата за риска от пожар, е обявен много висок риск /степен 4/ за областите Атика, Евбея, Додеканези, Циклади и островите Крит, Лесбос, Хиос, Самос, Икария, Псара.

Висок риск (степен 3) е обявен за районите Беотия, Фтиотида, Коринтия, Арголида, Лакония, Месиния, Ахая, Етолакарнания, Превеза, Теспротия, Еврос и островите Закинтос, Кефалоня, Итака, Лефкада, Корфу, Паксос, Самотраки, Лемнос, Агиос Ефстатиос и Скирос.

Гръцките власти призовават гражданите, при развитие на пожар в определена област и риск за смесени жилищни зони, да напуснат своевременно района на бедствието и да не пречат на работата на пожарникарите. Шофьорите трябва да избягват да се движат в областите на пожар, тъй като има опасност от задръствания и повреди по автомобилите. Призовава се да не се създава паника и гражданите да следват стриктно указанията на властите.

В случай на пожар или авария, гражданите трябва незабавно да уведомяват Центъра за противопожарна охрана на тел. номер 199.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция, да се информират предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Атина: 00 30 6937 096 220.

Снимка: Асошиейтед прес

Вижте още

Всяко семейство във Виена ще получи по 50 евро ваучер, за да отиде на ресторант

leni

Николина Ангелкова откри българския щанд на ITB-Берлин 2019

ivan

Ето как коронавирусът удря и туризма

leni

Напишете коментар