Invest Build Media
Имоти и строителство

След протест: Столична община не е разрешавала строеж на небостъргач в Стрелбище

Столична община излезе с официална позиция по повод протеста в софийския квартал „Стрелбище“ срещу разрушаването на част от улица „Майор Първан Тошев“.

В позицията се посочва, че Дирекция „Общински строителен контрол“ към Общината е издала заповед на фирмата-предприемач да премахне поставената оградата, която спира движението по съществуващия път в квартала. Според експертите в Столична община, поставената ограда по границите на имота при бул. „България“ и бул. „Акад. Ив. Гешов“ възпрепятства и достъпа до канализационен колектор и водопровод, като ограничава нормалната им експлоатация. Съгласно закона фирма „НИКМИ“ АД има срок за доброволно премахване на оградата.

От 2009 г. статутът на терена е за зелена площ, като предназначението му е защитено с промяна в Общия устройствен план на Столична община. На това основание главните архитекти на Столична община през 2013г. и 2016 г. отказват да допуснат промяна на Подробния устройствен план по направено от собствениците искане, която да позволи строителство. Със свои решения Върховният административен съд е отхвърлил отказите на Столична община. И до момента главният архитект на София не е допуснал промяна на Подробния устройствен план, като е върнал цялата процедура за повторно обявление.

Важно е да се знае, че за този терен няма нито влязъл в сила Подробен устройствен план, който да позволява строителство, нито е издавано разрешение за строеж, което на този етап е единствено заявено от собственика желание.

Позицията на Столична община в лицето на кмета на София и на главния архитект на Столична община е, че статутът на терена по Общ устройствен план, който има статут на закон, е за озеленяване и това не може да бъде променено. Целта на Столична община е да запази терена за градска градина, като използва всички законови механизми затова.

Местната и столичната община, както и жителите на столичния квартал „Стрелбище”, ще продължат да се борят срещу построяването на небостъргач на мястото на малка градинка.

Хората от района пък обявиха, че са подали оплаквания и молби за спиране на строежа до всички институции, като официален отговор трябва да получат в началото на септември. Гражданите са категорични, че ако строежът на сградата бъде разрешен въпреки недоволството им, протестите ще продължат.

Докато гражданското недоволство нараства, теренът беше заграден, а улицата, минаваща през него – разкопана. От вчера има заповед на районния кмет загражденията незабавно да бъдат премахнати, но това така и не се случи.

„Такава сграда няма да има. Общината смята, че тази площ трябва да остане така”, категоричен е главният архитект на район Триадица Иван Шишков.

„В момента има два варианта. Единият е търсене на конкретен друг терен, с който да бъде заменен този. Вторият вариант е изкупуване на терена, за да може да се запази общият устройствен план”, поясни инж. Николай Терзиев, кмет на района.

Кадър: БНТ

Вижте още

Унгария ще строи продължение на „Турски поток“

leni

Собствениците: Строежът в хотел Маринела е законен

admin

Магистрала Струма ще е готова с изграждането на още 40,6 км

ivan

Напишете коментар