Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Важната застрахователна компания „Надежда“ е с отнет лиценз

Комисията за финансов надзор е отнела лиценза на застрахователна компания „Надежда“. Решението, взето на 17 август, е без прецедент в новата история на България, съобщава в. „Сега“.

Сред клиентите на дружеството е Министерството на отбраната. Вчера служители на МО се оплакали пред вестника, че вече има откази да се изплащат полици. Според в. „Капитал“ сред клиентите на ЗК „Надежда“ са още НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ЧЕЗ. Мажоритарен собственик е Виктор Серов, който осъществява контрол през „Ви веста холдинг“, държаща 87,21% от капитала. Той е и председател на Съвета на директорите.

Според решението на КФН за компанията има две възможности – ликвидация или фалит, като председателката Карина Караиванова трябва да внесе в съда документите за откриване на процедура по несъстоятелност. Вчера Виктор Серов коментира пред „Капитал“, че ще обжалва отнемането на лиценза, но и че бизнесът на дружеството е съсипан.

Министерството на отбраната, което е застраховало целия си състав в „Надежда“ и има валиден договор в момента, не отговори на въпросите на „Сега“ какво ще се случи след отнемането на лиценза и отложи отговорите си за вторник. Неуспешни бяха и опитите ни да се свържем с военния министър Красимир Каракачанов.

За проблеми в ЗК „Надежда“ се заговори още след приключването на стрес тестовете в застрахователния сектор през февруари. Одитът на френската MAZARS SA разкри, че компанията не покрива изискванията за капиталова адекватност и платежоспособност. По този повод регулаторът даде срок на застрахователната компания до края на 2017 г. да предприеме необходимите мерки. През юни КФН прати квестор в „Надежда“, който да установи реалното положение. Още тогава КФН забрани на застрахователя да се разпорежда с активите си за срок от един месец – заради нарушения на нормативната уредба, свързани с образуването на техническите резерви и спазването на минималното капиталово изискване.

Сега от решението на КФН се разбира, че през последната година ЗК „Надежда“ рязко е разширила бизнеса си в Италия, което налага поддържане на допълнителни резерви, каквито до този момент не са били заделяни.

С решението от 17 август се забранява на компанията да сключва нови застрахователни и презастрахователни по всички класове застраховки за срок от 6 месеца, както и да се разпорежда свободно с активите си до започване на производство по ликвидация или несъстоятелност. От мотивите за отнемане на лиценза става ясно, че според КФН всички предложени от ЗК „Надежда“ мерки за покриване на минимално капиталово изискване са нереалистични и недостатъчни. Освен това комисията твърди, че не е получавала навреме обективни и достоверни данни за финансовото състояние на застрахователя.

Собственикът на ЗК „Надежда“ Виктор Серов казва, че вече има образувани 5 дела срещу регулатора и ще заведе още три. „Продължаваме докрай, макар че бизнесът е вече съсипан. Създадохме една европейска компания, която беше унищожена от институция, чието предназначение е да брани интересите на бизнеса. С това тя на практика затвори вратите на Италия за българския бизнес“, твърди Серов.

Снимка: economix.bg

Вижте още

60 броя климатизирани автобуси тръгват из северните и западни райони на София

ivan

Кешовите разплащания продължават да са с таван от 10 000 лева

ivan

Домусчиеви продават Нова телевизия на собственика на БТК

Напишете коментар