Invest Build Media
Имоти и строителство

Общината в София ще инвестира 2 млрд. лв. във ВиК до 2025 година

Почти 2 милиарда лева планира да вложи Столичната община в рехабилитация на водопреносната, канализационната и водоснабдителната мрежа в София и околностите до 2025 г., пише „Дневник“. Предвижда се още изграждане на водопроводи и канализация в кварталите, където все още няма такава инфраструктура. В столичните квартали „Драгалевци“, „Симеоново“ и „Малинова долина“ може да бъде изградена канализация.

Това са някои от предложенията в доклад, внесен в Столичния общински съвет, от зам.-кмета по инвестициите и строителството Ирина Савина и общинските съветници Зафир Зарков (ГЕРБ), Калоян Паргов (БСП) и Карлос Контрера (ВМРО).

Според доклада, финансиране ще се търси по Оперативната програма „Около среда“ 2014-2020 г., бюджетите на Столичната община и държавата, както и инвестиционната програма на „Софийска вода“. Пред „Дневник“ Зафир Зарков обясни, че финансирането ще се търси от всички възможни източници на средства, като общината няма да се ограничава, поради сериозното значение на този проект. По думите му докладът ще бъде гледан в комисиите към общинския съвет през октомври и ако бъде одобрен от тях, ще бъде гласуван на заседание на Столичния общински съвет. Едва след това ще започне да търсят пари за изпълнението на проектите.

Една от важните и доста скъпи предложения в доклада е това за изграждането на канализационна мрежа в „Драгалевци“, „Малинова долина“, Симеоново“, „Бояна“, като тези проекти са на стойност от близо 160 млн. лева.

Те са част от план за рехабилитация или изграждане на канализация, който обхваща основно кварталите „Бенковски“, „Илиянци“, „Орландовци“, „Модерно предградие“, „Люлин“, „Карпузица“, „Горна баня“, „Княжево“, „Бъкстон“, големи части от „Манастирски ливади“ и „Лозенец“, „Симеоново“, „Изток“, и „Бояна Киноцентър“. Общата стойност на всички дейности в тези квартали ще струва 664 млн. лева. и те трябва да бъдат изпълнени до 2020 г.

Почти 1 млрд. лева пък ще струва изграждането на канализационна и водопреносна мрежа във всички квартали и села около София. Най-голяма ще бъда инвестицията в района на Банкя, Градоман, Вердикал, Иваняне, Клисура, Михайлово и Мало Бучино – 162 млн. лева. Над 100 млн. лева ще бъда вложени в Кривина и Казичене, както и Нови Искър, предвижда предложението.

В доклада са предвидени и над 330 млн. лева за различни аварийни укрепващи дейности, реконструкции и изграждане на водопроводи. Най-важните от тях са възстановяването на резервоарите „Под Симеоново“ и „Красно село“ (общо 16 млн. лева), укрепването на стена на язовир „Бели Искър“ (15 млн. лева), изграждането на нови водни резервоари за южните и северните райони на София (25 млн. лева). По над 100 млн. лева ще бъдат вложени в реконструкция на магистрални водопроводи и разпределителна мрежа.

От години специалисти сигнализират за необходимостта от укрепване на язовир „Бели искър“.

Една от основните „заплахи“, посочени в доклада е, че в „сухи години“, в който няма много валежи, има опасност от въвеждане на режим на водата в някои части на Столичната общината. Причината за това е, че няма възможност за пренасяне на вода от яз. Искър към частите на София, които се снабдяват от язовир Бели Искър. Това са основно кварталите „Симеоново“, „Драгалевци“, „Бояна“, „Лозенец“. Друг проблем посочен в доклада е, че „голяма част от столицата се водоснабдява само от един довеждащ водопровод“, който е с изчерпан капацитет, а по имотите, през които преминава има „положени редица незаконни насипи“.

По тези причина са посочени мерки, с които се търси решаването на тези проблеми. Така например до 2020 г. трябва да бъде направено проучване за възможните алтернативни водоизточници за София-град и София-област, да бъде изграден нов водопровод от село Бистрица до напорен резервоар „Кокаляне“. Предвиждат се и 7 млн. лева за изграждането на водопровод за аварийно пренасяне на вода от язовир „Искър“ до „Бели Искър“ именно, за да не се допуска недостиг на вода.

Вижте още

Коркът и неговите приложения

leni

Четири фирми искат да поддържат магистралите „Люлин“ и „Струма“

ivan

Назначават новия шеф на АПИ

ivan

Напишете коментар