Invest Build Media
Туризъм и Екология

Курортът Слънчев бряг остава най-посещаваният у нас и това лято

Националните курорти остават най-предпочитани от туристите през летните месеци, съобщи в интервю за Дарик радио министър Николина Ангелкова. Статистиката показва, че въпреки дебатите, „Слънчев бряг“ до момента е реализирал 9% ръст на посетителите. „Не бих казала, че е шумен курорт. По-скоро има части, обособени за забавления“, коментира министърът на туризма, но подчерта, че законът трябва да се спазва от всички.

Курортът „Албена“ отчита ръст от 8 на сто спрямо миналата година, толкова е и увеличението в „Константин и Елена“, а „Златни пясъци“ е посрещнал с 4% повече туристи. Според министъра на туризма изпращаме успешен летен сезон, който бележи ръст на туристите 8%. Значително увеличение има на посетителите от Великобритания, които са с 31% повече от миналата година. Повече са туристите и от Полша, Чехия, Германия, Унгария, Турция.

„България се налага като разпознаваема дестинация, която предлага качество. Това не го казвам аз, бяхме информирани на среща с водещи туроператори, които правят много детайлни анализи какво намират техните клиенти в дадена дестинация“, обясни Николина Ангелкова.

Тя посочи, че министерството разработва различни дестинации за винен и гурме туризъм, както и белнео и спа маршрути, за да бъде по-цялостен туристическият ни продукт. Ангелкова посочи, че страната ни ще бъде наградена с престижната награда „Сокол“, която се присъжда от Обединените арабски емирства за качеството, което предлага туристическата дестинация.

Ангелкова съобщи, че най-бързо се запълват местата в петзвездните хотели и затова големите световни туроператори, между които ТУИ и „Томас Кук“, планират да инвестират в такава база по българското Черноморие. До 2020 г. чуждестранните туроператори предвиждат да изградят 5 хотела от висока категория там.

В София също се очаква да дойдат престижни международни хотелски вериги. Освен вече започналото строителство на „Хаят риджънси“ (на мястото на бившето кино „Сердика“), който се очаква да заработи през 2019 г., се очакват веригите „Фор сизънс“, „Джумейра“, „Мариот“ и други, каза министърът.

Общини вече са представили във ведомството проекти в туризма, 30 от които министерството ще рекламира пред потенциални инвеститори. Като пример Ангелкова посочи банята във Вършец. Тя е собственост на Министерството на здравеопазването като ще се търси компания, която да я възстанови и да построи хотел до нея.

България започва да се позиционира в по-високия ценови клас и това се оценява от чуждите туроператори, каза Ангелкова. През летните месеци страната е посетена от 4.3 млн. чужденци, с 8% повече, отколкото през същия период на миналата година.

Нощувките на българи са 1.5 млн., увеличението е с над 4%. Едновременно с това почивките на българи в Гърция бележат спад с 3-4%, докато от Гърция в България са дошли с 10% повече туристи, сочат данните на министерството.

През октомври в САЩ започва рекламна кампания на българския туризъм. Дигитални билбордове ще бъдат разположени в Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис, Лас Вегас, Вашингтон, съобщи Ангелкова. Те ще представят възможностите за зимна и лятна почивка в България, културно-историческия, балнео и спа туризма.

През ноември на туристическата борса в Лондон, която е най-голямата в света, българският щанд ще включва „дигитален ъгъл“, в който с участието на студенти от Русенския университет ще бъдат представени цифрови изображения на български забележителности, а 3D принтери ще отпечатват сувернири с тях.

С откриването на туристически офиси България ще се рекламира и в Китай и Япония.

В интервюто Ангелкова даде пояснения за инициативата с пращането на картички до чужденците, почивали в България това лято. В началото на месеца министерството съобщи за инициативата на Ангелкова 400 хил. туристи да получат благодарствени картички, подписани от министъра.

Тя обясни, че картичките не са пращани по пощата, а са връчвани от хотелиерите при заминаването на туристите. Те са възприемани като сувенир, отзвукът бил много добър и Ангелкова планира инициативата да продължи и през зимата, както и през следващия летен сезон. Никой от адресатите не отговорил, но в министерството и не очаквали това, поясни министърът в отговор на въпрос.

Вижте още

Несебър посреща празника си с богата музикална програма и светлинно шоу

admin

Над 10 000 българи са резервирали пътувания до Италия

leni

Предлагат българският задграничен паспорт да стане с валидност 10 години

ivan

Напишете коментар