Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Обмислят двоен ръст на гражданската отговорност за нарушители на пътя

От началото на 2018 г. застраховките „Гражданска отговорност” ще се определят индивидуално за всеки шофьор на база нарушенията, които е правил на пътя. Подготвяхме се дълго за въвеждането на тази система, каза в предаването „Тази сутрин” на бТВ зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.

Идеята е шофьорите без нарушение да плащат по-ниска цена от базовата, която се плаща в момента, а хората с нарушения – по-висока. За най-недисциплинираните шофьори цената може да скочи до 200% спрямо базовата, за изрядните намалението е около 50%, уточни Агайн.

Една от важните стъпки за въвеждането на системата „бонус-малус” е била да се свържат информационните системи на застрахователите с тези на МВР. При определянето на цената ще се взимат предвид всички регистрирани нарушения и влезлите в сила наказателни постановления.

Тя посочи, че според данните най-много са нарушенията, свързани с превишената скорост – общо 1 млн. в периода 2014-2017 г. Другите нарушения, които ще влияят на цената на застраховката са отнемане на предимство, рязка смяна на посоката на движение, неспазване на дистанцията.

Със сигурност ще се санкционира шофирането с превишена скорост, защото това нарушение най-често води до инциденти на пътя, обяви зам.-председателят на КФН.

Тя уточни, че новата система може и да не влезе в сила от 1 януари следващата година, но със сигурност ще бъде въведена в началото на 2018 г.

Целта не са по-високи приходи за застрахователите, категорична е Ралица Агайн.

Вижте още

Борисов: Партньорството ЕС-Китай е фактор на мира, просперитета и устойчивото развитие

ivan

Кристис ще продава рядък розов диамант, очакват поне 50 млн. долара

ivan

Икономическото министерство подпомага новорегистрирани фирми

ivan

Напишете коментар