Invest Build Media
Имоти и строителство

Бързат с ремонта на пътя Асеновград-Пловдив

Реконструкцията на пътя Асеновград-Пловдив се изпълнява с бързи темпове и предсрочно. Това обяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след поредната инспекция на трасето, което направи с областния управител Здравко Димитров. Министърът уточни, че се работи както трябва и изпълнението има огромен напредък. Като проблем Нанков посочи пропуските по време на проектирането.

По думите му липсва анализ на интензивността на движение, връзките към второкласните пътища, спори се и относно кръговите – колко и къде да се изградят. Това обаче няма да забави изграждането на пътя, тъй като всичко се изчиства в движение, паралелно със строителството, каза още министърът. Като най-важни и належащи от кръговите Нанков посочи това на входа на Асеновград, на отбивката за летището и Куклен и на връзката с околовръстното на Пловдив.

Областният управител Здравко Димитров добави, че са започнати отчуждителните процедури за локалните и кръговите, очаква да има оспорване, но според закона това може да се направи само относно цената, което според него няма да спре изпълнението.

Линейният график се изпълнява и в началото на другия месец ще започне полагане на асфалта на новата част, след което строителят ще се върне да рехабилитира и съществуващия път, подчерта министър Нанков. С тези темпове до края на 2018 година пътят ще бъде готов, а това е предсрочно, добави той. Инвестицията за пътя е в размер на 25 милиона лева, за локалните платна и кръговите ще търсим и ще намерим финансиране от държавния бюджет, добави Николай Нанков.

Министърът каза още, че има осигурени 4,5 милиона лева за ремонт на деформираната средна активни лента на АМ „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора в посока Бургас. Отсечката е с дължина 17 км, като ремонтните работи ще се извършват с временна организация на движението. Нанков уточни, че подобни места за ремонти в цялата страна са около 40, сред тях и по мостовите съоръжения по АМ „Хемус“.

muldavski-manastir-nikolai-nankov-mitropolit-nikolai-01

Вода и електричество обеща за манастира „Св. Петка“ край асеновградкото село Червен министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Той посети Светата обител, след като инспектира реконструкцията на пътя Пловдив – Асеновград. По повод храмовия празник на манастира – Петковден, там бе отслужена Божествена света литургия начело с пловдивския митрополит Николай.

Планираме най-напред да качим вода до манастира, за което сме предвидили около 700 000 лева, тъй като трасето е около 5 км, но теренът е тежък, с денивелация над 300 метра, каза пред журналисти министър Нанков. Затова трябва да бъдат изградени и две помпени станции, за което пък е необходимо и електричество, което трябва да се прекара от минимум един километър, каза той. Проектът ще се движи от местното дружество на ВиК, като срокът за изпълнението е около година.

Водата е много важна за манастира, защото, ако я имаше преди 7 години, пожарът нямаше да бъде с такива мащаби и нямаше да даваме 500 000 лева за ремонти, мотивира се Николай Нанков.

След тържествената част в църквата на присъстващите миряни бе раздаден традиционният за празника курбан.

Изгорялото крило вече е възстановено в груб вид и в момента се извършват довършителните работи на покрива. Игуменката на манастира майка Юлита очаква следващата година за празника да се състои и официалното освещаване на новата сграда. Тя се изгражда със средства от Дирекцията по вероизповеданията, от Пловдивската митрополия, със средства и труд са се включили и много хора, които по думите на монахинята имат отношение към християнската вяра.

muldavski-manastir-nikolai-nankov-mitropolit-nikolai-02

Вижте още

Ремонтират една от най-малките улици в София – „Малко Търново“

ivan

Кабинетът отпуска 1 млрд. лева за саниране

admin

17 съоръжения за достъп на хора с увреждания ще се строят по „Красива България“

admin

Напишете коментар