Invest Build Media
Туризъм

Вицепремиерът Симеонов подкрепя изграждането на втори лифт на Банско

С построяването на втори лифт, което е главната цел на тези промени, ще се облекчи възможността туристите да стигат до ски зоните. Това каза вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов на брифинг след кръгла маса по предложението на кмета на община Банско за завършване на процедурата по изменение на действащия План за управление на Национален парк „Пирин“.

„В момента се чака по 2-3 часа. Хората идват от цяла Европа, за да не могат да използват пистите пълноценно. Вторият лифт няма да увеличи туристите, а ще намали времето за чакане“, заяви той. „В концесионния договор са предвидени промени и в плащанията. Очаква се сумите, които ще постъпват от концесията да бъдат два пъти по-големи“, обясни Валери Симеонов. „Предвижда се разрешаване на строителство на нови скисъоръжения – лифтове, влекове, писти и т.н. На концесионната територия няма да има никакво друго строителство на сгради за хотели, къщи за гости и прочие“, каза още той.

Всички присъстващи на работната среща се обединиха около общото становище, че по никакъв начин не трябва да продължава проблемът с големите струпвания в основата на лифта, който отвежда туристите нагоре към ски зоните, каза още Симеонов.

„Обединихме се около това, че това е много сериозен проблем, на който час по-скоро трябва да бъде намерено решение“, посочи той. „Изрично цитирам и г-н Андрей Ковачев, който каза, че не е против втори кабинков лифт, но като цяло това беше общата позиция на всички, които присъстваха“, каза още вицепремиерът.

Притесненията на зелените организации са свързани с демографски проблеми, безработица, намаляване на приходите, цени на имотите. По всички пунктове и по въпросите, поставен от организациите на природозащитниците ще бъде отговорено и с точни цифри, тъй като бяха отхвърлени притесненията и упреците им, съобщи Симеонов.

„Бяха изказани притеснения основно от зелените организации. В 1-седмичен срок концесионерът и община Банско ще се постараят конкретно на въпросите, въпреки че устно беше отговорено на голяма част от тях“, посочи той. „Имаше само един въпрос, свързан с екологията от всичките им изказвания – дали със изсичането на гора няма да се влоши ситуацията в района при евентуални силни валежи, дали това не би предизвикало някакви по-големи наводнения“, обясни Валери Симеонов. „Всички други въпроси не бяха свързани с екологични притеснения, което е добре и означава, че няма никакви рискове“, каза още вицепремиерът.

Вижте още

Къде стоят неизползваните самолети?

leni

Най-дългият стъклен мост в света е затворен заради много туристи

admin

НСИ: Все повече чужденци избират България за почивката си

ivan

Напишете коментар