Invest Build Media
Туризъм

Нено Димов: В Пирин ще могат да се строят само спортни съоръжения

Това, което планът за Национален парк „Пирин“ променя, е че в туристическата зона над Банско, която представлява около 2% от територията на целия парк се разрешават инвестиционни намерения и второто нещо е, че се възлага на министъра на околната среда при постъпило инвестиционно намерение максимално бързо да се премине през всички необходими екологични процедури, за да може този втори или нов лифт да бъде реализиран максимално бързо с оглед решаване на достъпа на всички гости. Това каза в предаването „Денят започва“ по БНТ Нено Димов, министър на околната среда и водите, който допълни, че единственото, което може да бъде предлагано, това са спортни съоръжения и за нищо друго извън спортна инфраструктура не може да се говори.

До края на седмицата министърът планира да разговаря с концесионера. Инвестиционното намерение не е инвестиционен проект, затова екоминистърът отказа да коментира идеята за втора десет местна кабинкова въжена линия. „Става дума лифтове, писти и най-вече за втория кабинков лифт. Това е основното. Извън това в промяната за плана се дава възможност в една конкретна, по-голяма зона да се правят водохващания за питейни нужди, което е ясно разписано в закона, но по някакъв начин е било пропуснато в плана и до този момент не е можело да се правят водохващания за питейни нужди в рамките на националния парк“, каза той.

Димов подчерта, че няма промяна в ски зоната. Могат да се направят само след оценка на въздействие на околната среда. По думите му същото е значението и със ски зоната „Добринище“. „Няма промяна в действащия план до момента в останалата част.

Министърът каза, че до днес няма постъпило инвестиционно намерение. „Има идеен проект и тази седмица ще извикам инвеститорът. Трябва да се оцени как ще се направи, за да няма обратен ефект, за това има експерти след екологичната оценка какво се получава.“, бяха думите му.

„Изграждането на ски туризма и особено Витоша също идва на дневен ред и трябва да се разгледа. Там отново говорим за плана на управление, който трябва да реши в цялост. В момента дори този елементарен случай да вземем този протокол като технически трябва да бъдат изместени определени стъпки, за да се възстанови и той отново изисква промяна в плана. Направили сме прекалено много бариери през годините“, подчерта екоминистърът.

Вижте още

„Групама“ ще плаща обезщетения на клиенти на „София тур и Холидей“ общо до 175 хил. лв.

ivan

Заведенията в Слънчев бряг отговаряли на закона за черноморското крайбрежие

ivan

Съд в Истанбул забрани достъпа до платформата за резервации Booking.com

ivan

Напишете коментар