Invest Build Media
Туризъм

За и против развитието на парк „Пирин“ ще протестират днес в редица градове

В 11 града днес ще се проведат протести заради развитието на Национален парк „пирин“ и по-конкретно за решението на правителството за втория лифт на Банско.

От 18.30 часа Сдружение „Бъдеще за община Банско“ ще блокират главен път Е-79 на разклона за Симитли, за да подкрепят кабинета и неговото решение в посока изграждане на втора кабинка. Протестиращите се опасяват, че недоволството на „зелените“ може да обърне решението на министерския съвет.

По същото време в други 10 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов, Свиленград ще се проведат протести срещу незаконното решение за строителство в Пирин. Исканията са за отмяна на решението на министерския съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.

Към момента няма официално внесен инвестиционен проект за промяна на концесията на ски зоната. Днес се очаква министърът Нено Димов да разговаря с концесионера, за да се запознае с проекта му за изграждане на нови съоръжения. Димов увери на няколко пъти, че ако концесионерът внесе официално проекта си, той ще премине през всички етапи на обществено обсъждане.

Снимка: БНТ/БТА

Вижте още

Турските плажове ще отворят най-рано през август

leni

Кабинетът няма да се откаже от строителството на втори лифт на Банско

ivan

Летният сезон у нас не може да бъде спасен без чуждестранни туристи

leni

Напишете коментар