Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Икономическият министър: Доверието на инвеститорите към България се завръща

От началото на 2018 година са издадени 10 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите с общ размер на предварителни инвестиции от 588 млн. лева и планирани 877 нови работни места. Това съобщи на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов.

Четири от проектите ще се изпълняват в преработващата промишленост, един в автомобилостроенето, което е второ разширение на това производство, два проекта са за централни услуги на международните компании, уточни Караниколов.

Министърът информира, че в последните работни дни на 2017 година и в началото на тази година са били сключени седем договора и сертифицирани проекти по Закона за насърчаване на инвестициите , като общият размер на инвестициите е почти 100 милиона лева, очаква се разкриване на нови 1905 работни места. Общо за последните два дни на миналата година и от началото на тази година, имаме инвестиции за около 350 млн. евро и 2700 работни места, каза Караниколов.

Той припомни, че по Закона за насърчаване на инвестициите има различни стимули за изграждане на инфраструктура, за премахване на административни тежести и предоставяне по-бързо на административни услуги. В края на миналата година са били сключени три договора с общините Габрово, Девня и Белославци за изграждане на инфраструктура към съответните заводи, които ще произвеждат в България.

По думите на Караниколов важна новина е, че от всички сертифицирани проекти за миналата година – 31 за общо над 300 милиона лева, за около 5000 работни места, петнайсет са във високотехнологичния сектор и производството. В предишните години са били в логистиката.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов отбеляза, че има добър поток от инвестиции и интерес към българската икономика. Той допълни, че са важни данните, които отчита НСИ за брутния вътрешен продукт и за неговата структура. По думите на Борисов за първи път през последните две отчетени тримесечия от НСИ , генератор на икономическия растеж отново стават инвестициите. Досега това беше потреблението и износа. Инвестициите растат с 4,3 процента в реално изражение, това в номинално за последните девет месеца на 2017 година са над 950 милиона лева ръст в показателя брутообразуване в основен капитал, допълни Борисов.

Министърът на икономиката обобщи, че доверието на инвеститорите се завръща към България. По думите му това категорично говори, че правителството води успешна политика. Емил Караниколов коментира, че няма как новите инвеститори и тези, които разширяват инвестициите, да не се съобразят и с това, което правителството прави, а то е във връзка с борбата с корупцията, монополите и контрабандата.

Караниколов увери, че тази година ще е изключително успешна за българската икономиката. Той допълни, че скоро с подкрепата на работодателските организации ще има нови инициативи за мерки за привличане на нови инвеститори, както и разширяването на съществуващ бизнес в България.

В отговор на въпрос, Караниколов каза, че квалификационната карта по региони, в която всеки инвеститор ще може да вижда какъв бизнес има на територията в България, се подготвя. В момента се свързва с картите, които има МОН с цел всеки инвеститор да вижда какви учебни заведения и университети съществуват. Обвързва се и с Агенцията по заетостта , за да се вижда и какви свободни бройки и специалисти има в регионите. Ще има и мобилно приложение за инвеститорите, чрез което те ще могат да се запознават на различни езици с пълната информация. Създава се и виртуално ръководство към Агенция за инвестиции, което ще работи денонощно. По отношение на индустриалните зони , министърът каза, че в момента се водят преговори със седем големи инвеститори.

Попитан за подготвяните нови договори от „Кинтекс“, министърът каза, че „Кинтекс“ работи за осигуряване на договори не само за държавните дружества от военнопромишления комплекс, но и за частните. Скоро предстои подписването на такъв договор с „Дунарит“. Работи се за осигуряване на допълнителни договори с нови дестинации, с които в годините сме работили, но през последните не работим, каза Караниколов и уточни, че няма забрана за тези държави за продажба на военна промишленост.

По отношение на заплатите в държавните дружества от военнопромишления комплекс, Караниколов каза, че те са увеличени миналата година, ако има възможност и тази година ще бъдат увеличени.

Емил Караниколов връчи три сертификата за инвестиция клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестиции на фирмите „Амилум България“ ЕАД, „Кастамону България“ АД и „Витте Аутомотив България“ ЕООД.

Вижте още

Щат в Америка примамва жители с 10 000 долара бонуси

Премиерът се срещна с представители на гръцкия бизнес

ivan

Веригата магазини Техномаркет станала собственост на Благоевград-БТ

ivan

Напишете коментар