Invest Build Media
Инвестиции

Индийци с интерес да инвестират у нас в автомобилостроене, IT, храни и дрехи

Индийски компании проявяват интерес за инвестиции у нас в сферата на  автомобилостроенето, информационните и комуникационни технологии, хранителната промишленост, селското стопанство и производството на дрехи. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с ръководството и членове на най-голямата бизнес организация в Индия – FICCI. Той проведе двустранни разговори с потенциални инвеститори, които имат интерес към България и отправи покана към тях да посетят страната ни и конкретни локации, които биха били подходящи за разкриване на техни производства.

Основана през 1927 г., FICCI е най-голямата и най-стара бизнес организация в Индия. Тя обслужва членовете си от индийските частни и публични корпоративни сектори и мултинационални компании, като достига до над 250 000 компании.

„Икономическата политика на България поставя акцент върху развитието на индустрии с висока добавена стойност като информационни технологии, автомобилната индустрия, машиностроенето, химическата и фармацевтичната промишленост, и можем да предложим добри възможности за индийски инвестиции в тези области“, посочи Александър Манолев. Той обърна внимание и на факта, че с инвестиция в нашата страна индийските компании ще получат достъп до единия европейски пазар, а стратегическото ни географско положение ни прави атрактивни и за локация за бизнес с трети страни от Близкия и Далечния Изток.

„Страната ни има ключови елементи, необходими за успеха на бизнес и инвестиционните проекти: финансова и макроикономическа стабилност, благоприятен данъчен режим, квалифицирани професионалисти, както и най-ниските оперативни разходи в Европа. Но най-важно от всичко са и редицата успешни примери на индийски компании, които оперират в страната ни“, подчерта Александър Манолев. Той се спря и на някои от реализираните инвестиции от Индия през последната година. Компанията Sutherland Global Services предлага аутсорсинг на бизнес процеси и оперира пет центъра в България, в които работят над 2000 високоплатени специалисти. Тя обслужва и клиенти от цял свят, сред които и Cisco, DELL, McAfee, Allianz, Google, Amazon и др., като планира да разраства дейността си у нас.

Друг добър пример е този на индийската ИТ компания „Феуджи (“Feuji” Inc), която откри център за аусторсинг и ИТ услуги, подпомагащ дейността на HP и компанията DXC в България. „Феуджи“ обслужва от страната ни и американските компании “VMware” и “AGCO”.  Понастоящем за нея работят около 100 специалисти. Индийската „Синегранд“ оперира 3 киносалона в България и планира да инвестира през следващата година още 3 млн. евро в откриване на нови обекти. Индийски компании имат инвестиции у нас и в туризма, медицината, фармацията, земеделието и др.

По време на срещата бяха представени и предимствата, които Национална компания „Индустриални зони“ (НКИЗ) може да предложи в локациите, които оперира. Подписано бе и Споразумение за партньорство между Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ и Ракеш Бакши, член на Управителния съвет на FICCI, по силата на което организацията ще насочва своите членове, проявяващи интерес към България, към държавните индустриални зони.

Зам.-министър Манолев посети и една от най-големите фабрики за производство на обувки в Индия и разговаря с Пуран Давар, председател на „Dawar Footwear Industries“ и регионален председател на Съвета за износ на кожи на Индия. Двамата разговаряха за възможностите за инвестиции в нашата страна. Александър Манолев акцентира, че България има традиции в производството на кожени дрехи и обувки и може да предложи редица предимства при дадена инвестиция. „Атрактивни за Вас биха били локации, които да дадат достъп до единния европейски пазар и същевременно удобни за внос и износ на суровини към трети страни“, посочи икономическият заместник-министър. Той представи два от проектите, по които работи Министерството на икономиката – за обособяване на индустриални зони при Кърджали и Сандански.

Вижте още

Проучват за находища на злато край Хасковски минерални бани

admin

237 обекта на спешната помощ ще бъдат обновени със 163,5 млн. лв.

ivan

Рекламираме българското председателство на ЕС за 7,2 млн. лв.

ivan

Напишете коментар