Invest Build Media
Инвестиции

Умуват преговори за прекратяване на договорите с американските ТЕЦове

Тепърва предстоят разговори със собствениците на двете притежавани от американски компании централи в Марица Изток – ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ и „Контур Глобал -Марица изток 3“ по техните договори. Няма как договорите да се прекратят за две седмици, съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По-рано от Българската стопанската камера съобщиха, че на среща при премиера е станало ясно, че са налице всички предпоставки договорите да бъдат прекратени до две седмици.

„Оттук нататък може би в следващите няколко месеца ще трябва да се проведат съответни разговори с двете американски централи. Ще трябва да започне един диалог, в рамките на който ще можем да изясним съответно позициите на всяка една от страните“, е позицията обаче на министъра.

Преговорите с двете американски централи за прекратяването на дългосрочните им договори за изкупуване на електроенергията на преференциални цени се водят заради това, че в този си вид те нарушават европейската забрана за държавна помощ.

Преди месец председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев беше коментирал схемата, която би могла да даде решение – първо да се изчисли каква част от инвестициите в двете централи вече се е изплатила, а за остатъка да се търси модел за компенсация.

Срещата бе трета в рамките на два месеца след като бизнес съюзите обявиха готовност за протести, ако проблемите в енергетиката не бъдат решени. В нея са участвали председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на държавните енергийни компании – Български енергиен холдинг, Национална електрическа компания и АЕЦ „Козлодуй“, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на Асоциацията на индустриалния капитал), Димитър Бранков (зам.-председател на Българската стопанска камара), Цветан Симеонов (председател на Българската търговско-промишлена палата) и Кирил Домусчиев (председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците).

Вижте още

Поредна прогноза за повишаване на лихвите по кредитите в България

ivan

Продава се домът на Мерил Стрийп в Манхатън

ivan

Съдът забрани нелоялни търговски практики на Теленор и Мтел

ivan

Напишете коментар