Invest Build Media
Инвестиции

Румен Радев кани Израел да инвестира във високите технологии у нас

Израел като водеща държава в областта на високите технологии би имала интерес да инвестира в потенциала на България в тези области, заяви президентът Румен Радев на среща с израелския си колега Реувен Ривлин в Президентския дворец в Ерусалим. Държавният ни глава започна официално посещение в Израел.

Радев допълни, че страната ни се превръща все повече в център за информационни и комуникационни технологии, научни изследвания в Югоизточна Европа. Приятелството между нашите народи бе доказано по най-категоричен начин в тежките години на Втората световна война, заяви още българският президент. Той посочи, че е горд, че българите са извършили безпрецедентният акт на спасяване на своите евреи и не са допуснали нито един от тях да замине в лагерите на смъртта. По този начин ние записахме една от най-светлите страници не само в нашата, но и в европейската история, отбеляза Румен Радев.

Държавният глава отбеляза, че благодарение на последователните усилия на няколко поколения днес Държавата Израел има ефективни институции, демокрация и развито гражданско общество. Принос за тези успехи имат иаанашите, българските евреи, които избраха Израел за своя родина и запазиха завинаги жива връзката между нашите два народа, посочи Радев.

По думите му днес Държавата Израел представлява прогресивен модел за обществено развитие, чийто успех се крие в обществената ангажираност на гражданите, качество на образованието, достойно заплащане, инвестициите в икономика и сектори, където науката е гарант за висока добавена стойност. Затова България е отворена да продължава нашето сътрудничество, инвестиционния обмен, научния, икономическия, търговския обмен, отбеляза българският президент.

Искам да ви уверя, че като председател на Съвета на ЕС България ще продължава да полага усилия за възстановяване на преговорите в рамките на Близкоизточния мирен процес за намиране на трайни и ефективни решения, водещи до мир и стабилност в региона. Вярвам, че ще продължим заедно да стоим твърдо срещу тероризма и ще работим за повишаване на стабилността в региона и в света, заяви още Румен Радев.

Израелският президент Реувен Ривлин посочи, че едно от големите предизвикателства, пред които сме изправени, е борбата срещу омразата и нарастването на екстремизма. Той отбеляза и отговорността да се предадат на младите поколения ценностите за толерантност и демокрация. Ривлин подчерта, че еврейският народ никога няма да забрави смелия акт на българския народ – спасяването на българските евреи. Израелският президент отбеляза, че пред двете ни страни има много възможности в областта на търговията, високите технологии и туризма.

Вижте още

Над 5 млн. лв. общо спестили софиянци, платили местните си данъци до 30 април

ivan

Отложиха въвеждането на новите касови апарати със 7 месеца

ivan

Корейска компания ще изнася наши продукти за 300 млн. долара

ivan

Напишете коментар