Invest Build Media
Туризъм

Планинските водачи, хотелите и туроператорите ще получат QR код

Специален QR код ще препраща потребителите към Националния туристически регистър, за да се информират за избрания от тях туроператор, хотел, заведение за хранене и развлечение или планински водач, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Кодът ще се поставя на задължителните удостоверения, които всички те трябва по закон за имат, за да извършват дейност. При сканирането му той ще препраща туристите към данните на съответния обект в регистъра. По този начин всеки, който пътува ще получава през смартфона си нужната информация.

Ангелкова обясни, че чрез кода потребителите ще могат да следят има ли избраният от тях туроператор задължителната по закон застраховка. Това те могат да правят и в момента, но през сайта на Министерството на туризма, влизайки в Националния туристически регистър. В него месец преди изтичането на застраховката името на туроператора „светва“ в оранжево, а след изтичането й – в червено. Това помага на туристите да се ориентират, когато решат да правят резервации за почивки, коментира министърът.

Тя добави, че администрацията ще получава и сигнал при рязко завишаване на лимита на застраховката от даден туроператор. По този начин ще осигурим допълнителна защита на туристите, защото практиката от последните години показа, че често след рязко увеличаване на лимита, туроператори обявяват неплатежоспособност.

Вижте още

10 важни неща за Сибир, които трябва да знаете

leni

От Ryanair отказват да спазват „идиотски“ правила

leni

Зоопаркът във Виена отпразнува раждането на женска панда

admin

Напишете коментар