Invest Build Media
Строителство

Министерство и кмет на София доволни от състоянието на язовирите

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е дало предписания за нивото на всички комплексни и значими язовири в сезона на пълноводието. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов в столичния район „Панчарево“, където заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова провериха хода на започналото контролираното изпускане на язовир „Искър“, съобщиха от МОСВ.

„В момента няма язовири на критични нива в страната. Целта на предписанията ни е от една страна да осигурим приемане на водата през язовирите по време на топенето на снеговете и валежите през пролетта, от друга – да гарантираме необходимите количества за питейни нужди, за напояване и други стопански дейности“, е обяснил министър Димов. Предписанията се дават от МОСВ към институциите и дружествата, които стопанисват язовирите.

„Около 14 процента от обема на яз. „Искър“ е свободен. Ще бъдат изпуснати 10 млн. кубика, с които ще бъде осигурен необходимият обем за очаквания най-висок приток през май. Направена е проверка по реката и има проводимост за количествата, които се изпускат от язовира“, е казал Нено Димов. Кметът Фандъкова е припомнила, че всяка пролет се предприемат превантивни мерки за гарантирането на сигурността на населените места по поречието на реката.

Контролираното изпускане на яз. „Искър“ ще продължи около една седмица. Общият обем на яз. „Искър“ е 655,3 млн. куб. м, а в момента е 565,302 млн. куб. м (86,3 на сто от общия обем).

В дейностите по подсигуряване на допълнителни диги по реката и наблюдението на критичните точки се включват и доброволци, които работят заедно с предприятието „Язовири и каскади“, „Напоителни системи“ ЕАД, Областната управа, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Днес в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова и министър Нено Димов е била изградена дига на една от критичните точки по поречието на реката – при Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в с. Кокаляне, район „Панчарево“.

Вижте още

Бойко Борисов: Цените за строителство и саниране станаха много ниски

ivan

Нов въздушен електропровод ще бъде изграден между България и Гърция

ivan

130 хил. лв. глоба отнася фирма заради некачествен ремонт на бул. Шипченски проход в София

ivan

Напишете коментар