Invest Build Media
Инвестиции

70 работодатели платили дължими заплати след промени в трудовото законодателство

След промените в трудовото законодателство, приети през миналата година от парламента, за мерки в защита на работниците и срещу работодателите, които не плащат трудови възнаграждения, вече 70 работодатели са платили на работниците дължимите суми. Това отчете пред журналисти  омбудсманът Мая Манолова след работна среща  с подуправителя на Националния осигурителен институт Весела Караиванова-Начева, директора на Фонда „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ при несъстоятелност на работодателя Ваня Борисова и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ инж. Румяна Михайлова.

Целта на срещата е била да бъде направена оценка как работи новото трудово законодателство. Анализът показва,  че реалностите са много над очакванията на институциите, промените не са козметични, хора с неплатени заплати си получават дължимото, променят се обществените нагласи и вече има нетърпимост към всички „нагли работодатели“, които експлоатират труда на работниците, каза Мая Манолова.  Тя допълни, че нито една от мрачните прогнози на противниците  на законодателството не се е случила – не е затруднен търговският оборот, не е застрашена работата на търговския регистър – прехвърлянията на фирми по търговски съображения се случва безпрепятствено, не са и изхарчени и  257 -те  милиона във фонда.

Ваня Борисова и Мая Манолова отчетоха, че  подадените заявления за неизплатени заплати за отминали периоди от началото на годината са около 5000,  обработени са около 1900 от тях, изплатените до момента суми са в размер на около 600 хиляди лева, а до средата на годината се очаква да бъдат изплатени около 4-4,5 милиона лева.

Мая Манолова припомни, че на 16 май изтича окончателният срок, в който работници могат да подадат искане за неизплатени заплати и обезщетения за отминали периоди за последните три години –  дължими заплати след 1 февруари 2015 година. Тя прикани всички работници, които са обект на трудова експлоатация, да сигнализират институциите. Ако имат притеснения, да го направят пред институцията на омбудсмана, която работи перфектно с останалите институции.

По думите на омбудсмана проблем има с несъхраняването на документи, които удостоверяват начислени и неизплатени трудови възнаграждения, като в някои от случаите това е от нехайство на работодателя, а в други поради умишлено укриване. В случай че проблемът е законодателен, сме готови  да предложим промени в търговския закон, в закона за счетоводството за сериозни санкции в тези случаи, каза Манолова.

Изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова посочи, че от инспекцията са предприели бързи действия по новото правомощие на ГИТ – за иницииране на производство по несъстоятелност. В началото на годината имаше около 250 предприятия, които дължаха на работниците си различни суми от забавени възнаграждения, за  22 от има събрани доказателства, 16 искови молби са кодирани в съда, обработвате се още 6, а в 14 предприятия вървят проверки във връзка със събиране на доказателства, каза Михайлова.

По думите й дисциплиниращият ефект, който се отчита във връзка със законодателството е , че 70 предприятия изцяло  са отпаднали от списъка на длъжници към работници и служители.

След инициираните от омбудсмана законодателни промени вече съществува възможност работниците да получават забавените си трудови възнаграждения от Фонда за гарантирани вземания, а ИА ГИТ може да инициира от името на служителите производство по несъстоятелност срещу некоректен работодател. Когато институциите работят заедно, резултати има, заяви Манолова. По думите й резултатите се изразяват във върнатото чувство за справедливост.

Вижте още

Само по-старите касови апарати ще бъдат подменяни и то с по-дълъг краен срок

ivan

237 обекта на спешната помощ ще бъдат обновени със 163,5 млн. лв.

ivan

Дъ Мол на Цариградско шосе в София е продаден на нов собственик

admin

Напишете коментар