Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Земеделският министър категоричен, че няма да има минимална цена за розите

Земеделският министър Румен Порожанов заяви в интервю за БНТ, че въвеждането на минимална изкупна цена за розов цвят е невъзможна законодателна мярка, но допълни, че производството на маслодайна роза трябва да се регламентира откъм качество и отношение между производители и дестилерии.

Като основен проблем на розопроизводителите тази година той очерта свръхпроизводството. Според розопроизводители от с. Дъбене проблемът е в малкото дестилерии, а не в голямото производство.

Основният проблем е в голямата реколта на рози, като розопроизводството е разпростряно на над 40 000 дка., като очакваното количество е над 16 000 тона розов цвят, заяви Румен порожанов. Това надхвърля капацитета на розоварните, които трябва да го преработят, допълни той.

Проблемът е във възможността да се изкупи розовия цвят, а не в цените, отбеляза Порожанов, както и в големия брой земеделци, които нямат договори с дестилерии и не са регистрирани като земеделски стопани. В момента дестилериите изкупуват над 150% от дневния си капацитет, а много от розовия цвят не се преработва, защото губи качествата си, ако не бъде обработен възможно най-бързо, допълни той.

Не съм доволен от договорките със земеделския министър, заяви пред камерата на БНТ розопроизводителят Георги Делимаринов от с. Дъбене, но добра стъпка е приемането на законодателство. Той отбеляза, че в закона трябва да се вкара минимална изкупна цена – между 3,5 – 4,5 лв. на килограм розов цвят. Производителят отбеляза, че реколтата е богата, но и розоварните са малко.

Друг розопроизводител не се съгласи с думите на министър Порожанов, че реколтата е твърде голяма.

Дестилериите са между 30-40, а няколко имат налични количества розово масло и не са отворили за преработка тази година, отбеляза Порожанов. Той заяви, че ще се одобри помощ за регистрираните производителите на база декар, като помощта ще е малко под 1 лв. на декар или около 30 стотинки на килограм розов цвят.

Минималната изкупна цена е невъзможна мярка, заяви Порожанов. Трябва да се реграментира производството и да се сертифицират производителите, да се гарантира качеството на маслото, допълни той. Трябва да се регламентират и отношенията между дестилериите и розопроизводителите.

„Земеделските производителите трябва да се регистрират и да сключват договори на светло, така че да гарантират реализацията си“, каза министърът.

Той заяви, че вървят и други плащания към розопроизводителите.

Вижте още

Офис пазарът е в още по-тежка ситуация заради коронакризата

leni

Значителен ръст на депозитите в евро за януари

leni

Регионалният министър обещава тол системата да е факт в обозрими срокове

ivan

Напишете коментар