Invest Build Media
Туризъм

Над 400 млн. евро са приходите от международен туризъм за първите 3 месеца на 2011 г.

Само за първите 3 месеца имаме приходи от международен туризъм от над 400 млн. евро, което е близо 11% ръст. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването на Международната конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката.

„Макрорегионалното сътрудничество в областта на туризма е отлична възможност за страните да се възползват от своите възможности, чрез общи действия да постигнат икономически растеж“, изтъкна тя. „Пример в тази посока е инициативата на министерството в рамките на Председателството на ЕС за създаването на общ балкански туристически маршрут“, заяви Николина Ангелкова. „Сред основните туристически пазари на България са именно ЕС и съседите ни“, каза още министърът.

Отрасъл „Туризъм“, заедно със свързаните индустрии, е трети по значимост за европейската икономика. Туристическите дестинации на ЕС посрещат 538 млн. международни посетители през 2017 г., което е цели 40% от всички международни туристи, каза още Ангелкова.

„Европа продължава да е водеща световна туристическа дестинация с огромен потенциал. Туризмът има дял от 10% от БВП на ЕС, с общи приходи от нас 340 млрд. евро и 12% дял от европейската работна ръка. Той създава заетост за над 26 млн. души“, заяви тя. „Туризмът има значение за растежа на икономиките на отделните страни в ЕС. Играе ролята и на свързващ елемент между различните култури и общества“, посочи Николина Ангелкова.

Вижте още

Европейският туризъм е на ръба, предстои труден период

leni

Царски дворец в Русия отваря отново врати след ремонт за 2 млрд. рубли

leni

Българите могат да посещават без виза 168 държави

ivan

Напишете коментар