Invest Build Media
Туризъм и Екология

Красимир Коев: Очакват се добра реколта от грозде и хубаво вино

В навечерието на гроздобера състоянието на лозовите насаждения е добро. Очаква се сравнително висококачествена и добра като количество реколта и при винените, и при десертните сортове грозде. Това съобщи в интервю за БНР инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозата и виното.

Има 263 предприятия на територията на страната и през последните години те изградиха собствена мрежа от лозови масиви, от странични производители те закупуват само най-доброто, обясни Коев. „Тук може да се получи проблем с цените при производители на грозде, които до момента не са сключили и договори за изкупуването му от големите компании“, каза той.

По някои от лозовите масиви има доста поражения от проливните дъждове и градушки, налице са и измръзнали масиви.

Сивият сектор при нас варира между 5 и 10 процента, каза още Коев. Според него България винаги е присъствала на винената карта на света, а за 2015 година от участия на страната ни в международни конкурси имаме над 150 златни отличия.

Основни пазари за България са страните от Западна Европа, Полша, Руската федерация, Китай и САЩ.

Транспортирането на виното за Русия, което е преминавало през Украйна, било изместено към балтийските републики, което оскъпява крайната цена на продукта, отделно от това има отлив от пазаруването на винените щандове, разказа още Коев. „Изнасяме и по море, но количествата отпреди три-четири години за Руската федерация сега са наполовина“, уточни той.

Вижте още

Сезонът в ски курортите стартира на 17 декември с по-ниски цени на лифт картите

admin

Министърът на туризма предлага отпадане на повторната категоризация на обекти

ivan

Директни полети от София до Ню Йорк ще започнат през 2017 година

admin

Напишете коментар