Invest Build Media
Туризъм и Екология

Красимир Коев: Очакват се добра реколта от грозде и хубаво вино

В навечерието на гроздобера състоянието на лозовите насаждения е добро. Очаква се сравнително висококачествена и добра като количество реколта и при винените, и при десертните сортове грозде. Това съобщи в интервю за БНР инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозата и виното.

Има 263 предприятия на територията на страната и през последните години те изградиха собствена мрежа от лозови масиви, от странични производители те закупуват само най-доброто, обясни Коев. „Тук може да се получи проблем с цените при производители на грозде, които до момента не са сключили и договори за изкупуването му от големите компании“, каза той.

По някои от лозовите масиви има доста поражения от проливните дъждове и градушки, налице са и измръзнали масиви.

Сивият сектор при нас варира между 5 и 10 процента, каза още Коев. Според него България винаги е присъствала на винената карта на света, а за 2015 година от участия на страната ни в международни конкурси имаме над 150 златни отличия.

Основни пазари за България са страните от Западна Европа, Полша, Руската федерация, Китай и САЩ.

Транспортирането на виното за Русия, което е преминавало през Украйна, било изместено към балтийските републики, което оскъпява крайната цена на продукта, отделно от това има отлив от пазаруването на винените щандове, разказа още Коев. „Изнасяме и по море, но количествата отпреди три-четири години за Руската федерация сега са наполовина“, уточни той.

Вижте още

Обещават извозване на всички туристи на „Томас Кук” от България

ivan

Туристи опарени от големи забавяния в полети на България Еър

ivan

Повече от 150 000 чужденци с риск от затвор в Тайланд

viktoria

Напишете коментар