Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Павлова предлага по-високи глоби за шофиране с нередовни винетки

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи пред журналисти в Министерския съвет, че се обмисля завишаване на санкциите срещу водачи с нередовни винетки или неплатена тол-такса, които да могат да се налагат на момента, съобщи БТА.

Работна група ще подготви такива промени в законодателството, с които да се въведат по-строги санкции и глоби, както и да има възможност, докато те не се платят, водачът да не може да напусне страната. В противен случай глобите и санкциите стават несъбираеми, каза министър Павлова.

Министърът не конкретизира размера на бъдещите санкции с аргумента, че предстоят разчети, базирани на социалната им поносимост.

При последна проверка на магистрала „Тракия“ е установено, че 500 коли, които преминават транзитно през нашата страна, не са имали залепени стикери, открити са били и стикери, които не са продупчени, както и винетки, които не са придружени със съответния регистрационен номер на превозното средство, обясни министърът. Мобилните екипи предстои да започнат подобни проверки на входа и изхода при Капитан Андреево.

Министър Павлова информира, че от следващата седмица ще бъде възобновена тръжната процедура за внедряването на тол-системата и електронната винетка, като по договор това трябва да стане за 12 месеца. За този период трябва да се изчисти законовата и подзаконовата уредба, в това число и да се въведат по-строгите санкции.

В отговор на въпрос министърът каза, че по изградените участъци на магистрала „Хемус“ ще има тол-система. За сметка на бъдещи приходи от нея Лиляна Павлова каза, че се надява да бъде доизградена и цялата магистрала.

Днес правителството прие промени в свое решение от 2015 г., свързано с въвеждането на електронна винетка и тол-такса за тежкотоварните автомобили. С промените до 20 декември 2016 г. се удължава срокът на работната група за изготвяне на необходимите законодателни промени и на подзаконовата нормативна уредба за функционирането на системата за комплексно обслужване при електронно събиране на пътни такси.

Удължаването на срока се налага, тъй като работата на работната група е в пряка зависимост от приключването на други процедури по въвеждане на тол-системата, посочва пресслужбата на кабинета.

След увеличаването на цената на винетките по данни към август приходите от тях са увеличени с 80 млн. лева до 280 млн. лева, с очаквания до края на годината те да достигнат 300 млн. лева, каквито бяха прогнозните разчети, каза още министър Павлова.

Като брой стикери към август са продадени 4,5 млн., като към миналата година, при старата цена на винетките, бройката е била със 150 хил. по-малко. Очакванията са бройката да се увеличи още през предстоящите празници. Ръст има и в броя на безплатните стикери за хора с увреждания, като те са достигнали 210 хил., с които постъпленията за пътища в реални размери намаляват с 20 млн. лева, тъй като те се предоставят по линия на социалното подпомагане.

Вижте още

Намаляват парите в обращение

leni

Очаква се 27% спад на инвестициите в имоти и цялостно забавяне на пазара

leni

Най-богатите хора на планетата са останали незасегнати от пандемията

Напишете коментар