Invest Build Media
Инвестиции

Едва 7% от фирмите в България са с повече от 10 служители

Съвсем малка част – около 5% – от българските предприятия преживяват пет години, отчете НСИ. „Напълно нормално е да имаме такъв голям брой “загинали“ фирми и фирми със замразена дейност. Това не говори лошо за предприемаческите способности на българина, а напротив“, каза в интервю за БНР Лъчезар Богданов – икономист в „Индъстри уоч“. “Колкото повече се опитваме, толкова по-голям е шансът да стигнем до нещо добро“, така коментира Богданов анализа на Националния статистическия институт за демография на предприятията за последните пет години.

„Няма промяна в данните за последните години спрямо това, което беше преди няколко години. В България половината действащи фирми нямат служители и още около 37% имат до 4-ма служители“, каза той, посочвайки, че огромният брой от регистрирани търговци са “някаква форма на самонаетост“. Анализаторът потърси причина за това в наличното търговско законодателство: “В България по данъчни и осигурителни причини е необходимо да се регистрира търговец, за разлика от други страни, в които може да извършваш дадена дейност като физическо лице, без да регистрираш предприятие“.

Все по-често имаме регистриране на дружество с ограничена отговорност, както и на еднолично дружество с ограничена отговорност, допълни той: “Това е оксиморон, вие извършвате сам някаква дейност, но всъщност се регистрирате като търговец. По тази причина имаме няколкостотин хиляди регистрирани търговци, а е много трудно на базата на тези данни, да разграничим тези, които наистина са опитали бизнес“.

Броят на фирмите, които имат над десет служители, е едва 7% от общия брой регистрирани фирми и затова е напълно нормално да имаме толкова голям брой “загинали“ фирми, коментира Богданов. Това, според него, не говори лошо за предприемаческите способности на българина, а напротив: “Колкото повече се опитваме, толкова по-голям е шанса да стигнат до нещо добро.“ И поясни още, че “Пазарните открития са резултат от това, че много хора опитват различни неща. Няма как да знаеш предварително какво точно ще е успешно след две, три или пет години. Това е един от аргументите за това, че законодателството трябва да улеснява стартирането. Да е лесно и евтино повече хора да пробват“.

Вижте още

Премиерът е убеден, че бихме могли до една година да кандидатстваме за Еврозоната

ivan

Голям интерес към семинар на Обучителен център „Темида“ за киберсигурността

ivan

„Национална лотария“ може да се оттегли от Нова телевизия

ivan

Напишете коментар